Annonce
Erhverv

Esbjergs borgmester: Slutdato på olieeventyr er vanvittigt

Jesper Frost Rasmussen (V), er ikke begejsret over et udspil, som skal forhindre ny oliejagt i Nordsøen. Arkivfoto
Politikere og olieaktører er ikke begejstrede for De Radikale og SF's udspil om at sløjfe jagten på olie og gas i den danske del af Nordsøen.
Annonce

Esbjerg: Med en samlet årlig omsætning på omkring ti milliarder kroner giver det danske olieeventyr i Nordsøen arbejde til op imod 10.000 personer i Esbjerg og omegn.

Det er således ikke usandsynligt, at flere i Esbjergs olieindustri tirsdag morgen fik kaffen galt i halsen, da den radikale leder på Christiansborg Morten Østergaard udtalte til DR, at han ville være stolt over at være med til at sætte en stopper for det danske olieeventyr.

Hans udtalelse faldt i forbindelse med, at De Radikale sammen med SF, et andet af S-regeringens støttepartier, har ændret synspunkt i forhold til den såkaldte ottende udbudsrunde. Ønsket sker af hensyn til klimaet, og det skal sløjfe olieselskabers tilladelse til at bore efter olie og gas i nye områder af Nordsøen helt frem til 2055.

Jesper Frost Rasmussen (V), Esbjerg Kommunes borgmester, kalder udmeldingen for helt og aldeles vanvittig.

- Det er vanvittigt, fordi vi ikke har noget alternativ. Selv de mest optimistiske fremskrivning viser, at vi i Danmark og Europa har brug for gassen fra Nordsøen. Og hvis vi ikke selv indvinder den, skal vi importere fra andre lande, som vi måske dybest set ikke ønsker at være afhængige af, lyder det fra Esbjerg-borgmesteren.

Også Anders Kronborg, folketingsmedlem for Socialdemokratiet, valgt i Esbjerg, retter fokus på landets fremtidige forsyningssikkerhed.

- Det er helt legalt, at partier kommer med ønsker i forbindelse med arbejdet til en ny klimalov, men man skal huske på, at der er mange nuancer i denne debat. Eksempelvis er der udover en masse arbejdspladser i en for Danmark stor sektor også et statsregnskab, der skal gå op, ligesom vi skal have finansieret den nødvendige grønne omstilling, siger Anders Kronborg.

Fagforbund bakker udspil op

En brede alliance ”Broen til fremtiden” med nogle af Danmarks største fagforbund, herunder blandt andet Dansk Magisterforening, FOA og Ingeniørforeningen, opfordrede tirsdag i kølvandet på udspillet fra SF og De Radikale klimaminister Dan Jørgensen (S) til at sige nej til fire olieselskabers ansøgninger, der lige nu ligger på ministerens bord til forventet snarlig afgørelse.

I en pressemeddelelse noterer de blandt andet, at de økonomiske vismænd har advaret regeringen mod at tillade nye olieboringer, og samtidig udgav Oil Change International og Greenpeace en rapport med belæg for klimaeffekten ved at udfase den danske olie- og gasproduktion i Nordsøen.

Annonce

Tyra skulle bane vejen

Hos brancheorganisationen Olie & Gas Danmark, som netop på sit næste årsmøde i oktober har tematiseret oliebranchens ansvar i forbindelse med transformationen mod en grønnere fremtid, er man lodret uenig i SF og det Radikale Venstres udspil.

- Jeg synes, det er skidt for klimaet, fordi Danmark er det land i verden, der producerer olie på den grønneste måde. Det gavner ikke klimaet at lukke en klimavenlig produktion ned, lød det blandt andet tirsdag fra direktør Martin Næsby i EnergiWatch.

Til netmediet siger også topchef Steen Brødbæk, Semco Maritime, som i lighed med mange andre Esbjergvirksomheder i dag også har aktiviteter i vindindustrien:

- Hvis du skal lave en havvindmøllepark, så er der rigtig mange olieprodukter involveret i det. Jeg har ikke hørt nogen sige, at man inden for de næste tyve år er i stand til at bruge produkter uden olie i en eller anden form, siger Steen Brødbæk, som peger på, at et stop for olieproduktionen vil få en direkte konsekvens for den store Esbjerg-virksomhed.

- Det vil få stor betydning for os, for de selskaber, der er i Nordsøen, vil ikke have incitament til at udbygge infrastrukturen i de randområder, der er. Man kan sige, at investeringspotentialet og mulighederne begrænses, vurderer han.

Semco-direktøren og flere andre mener også, at udspillet hænger dårligt sammen med Nordsø-aftalen, hvor man med den igangværende genopbygning af Tyra-feltet netop ville skabe en infrastruktur i Nordsøen, som skulle bane vejen for indvinding af olie og gas i mange mindre forekomster. En bred aftale, som SF og Radikale Venstre selv var med til at indgå i 2017.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce