Annonce
Esbjerg

Esbjergs corona-general med opsang: Begravelse og sprogproblemer er årsagen til lukning af stort sogn

Arne Nikolajsen, direktør for Sundhed & Omsorg i Esbjerg Kommune. Arkivfoto: JV
En markant smittestigning lukker nu Jerne Sogn for anden gang på halvanden måned. Årsagen skal ikke mindst findes i afviklingen af en begravelse og sproglige problemer med at forstå reglerne, og nu giver Esbjergs kommunale corona-general en opsang.

Esbjerg: Jerne Sogn i det østlige Esbjerg med godt 10.000 indbyggere er som det eneste i sogn Danmark blevet lukket ned. Det skete søndag, efter at smitten med coronavirus nu har spredt sig så meget, at sognet opfylder de nationale myndigheders kriterier for automatisk nedlukning.

Det medfører lukningen af Bakkeskolen Cosmos, idræts-, fritids- og forenings- og kulturaktiviteter i sognet med konsekvenser for tusindvis af borgere, og nu tager Esbjergs corona-general, Arne Nikolajsen, direktør for Sundhed & Omsorg i Esbjerg Kommune, bladet fra munden i kampen om at nedbringe smittespredning.

- Dette handler ikke om at hænge nogen ud, men vi er nødt til at appellere til at alle tager situationen alvorlig og følger de regler, der gælder, fastslår Arne Nikolajsen.

Annonce

Han modtager sammen med sit team information om alle smittede borgere via smitteopsporingen, og i den seneste uge har han dannet sig et ret klart billede af, hvor smitten spredes – og det er ikke mindst i boligblokkene i Skoleparken og i kvarteret ved Tunøvej.

- Efter en større begravelse har smitten spredt sig blandt en gruppering i Jerne, og samtidig har en anden gruppering i området på grund af sprogvanskeligheder brug for hjælp til at forstå, hvordan man undgår af blive smittet. Det hjælper for eksempel ikke, at man skal isolere sig og alligevel inviterer gæster på kaffe, fortæller Arne Nikolajsen.

Håndværkere bryder isolation

I Jerne var der søndag, ifølge de tal, der dagligt rundkastes fra Statens Serum Institut, 55 nye smittede i sognet i den seneste uge. Det er et markant højere tal end i byens andre sogne, men i Grundtvigs Sogn og Treenighed Sogn er der henholdsvis 18 og 15 smittede de seneste syv dage. For sidstnævnte sogn – Treenighed Sogn – stammer en del af smitten imidlertid fra Jerne, idet en gruppe elever på Spansbjergskolen Cosmos er bosiddende i Jerne. Spansbjergskolen Cosmos blev lukket ned fredag i sidste uge.

Skoleparken er sammen med Tunøvej et af de områder, hvor smitten spreder sig i Esbjerg. Nu er Jerne Sogn blevet lukket ned som det eneste sogn i hele landet. Foto: Google Streetview

Arne Nikolajsen oplyser også, at han er blevet lettere chokeret over ligegyldigheden blandt håndværkere, der kommer til byen for at bo og arbejde.

- Vi har eksempler på, at de afbryder deres isolation for at gå ud og købe ind, fordi de mener, det er i orden, hvis man bare har mundbind på, fortæller Nikolajsen.

Han vurderer dog, at kommunen med dialog med de fleste smittede, nok skal få styr på smitten igen. Sundhedsdirektøren oplyser, at der foretages test i de områder, hvor smitten er, ligesom der sendes sms’er ud til de områder, hvor man ved, der er smittede. Mandag forventer han også, at der sendes mobile testenheder til Tunøvej og Platanvej i Jerne.

Annonce

Daginstitutioner holder åbent

Imens må borgerne i Jerne Sogn nu pænt vente på, at smittetallene kommer under niveau for ét af de relevante kriterier i syv dage i træk. For først der kan sognet genåbnes.

Esbjerg Kommune meddelte søndag konkret, hvilke aktiviteter, der lukker. Samtidig oplyste kommunen, at de enkelte kommunale institutioner vil kontakte alle, der er direkte berørte af nedlukningen. Det er samtidig værd at bemærke, at daginstitutioner i Jerne Sogn ikke er omfattet af det kommunale påbud om nedlukning.

Disse steder lukker

Bakkeskolen Cosmos.

AOF center Sydjylland.

EFI-hallerne.

Fritidsbygningen, Skanderborgvej 10.

Fritidsbygningen, Veldbæk Industrivej 20.

Veldtofte Idrætspark (SEPE).

Lokaler til fritids-, idræts- og foreningsaktiviteter på professionshøjskolen UC Syddanmark.

Myrthue Bakkeskolen Cosmosskolen.

Myrthue Østskoven.

Daginstitutioner i Jerne Sogn er ikke omfattet af påbuddet om nedlukning.

Jerne Sogn måtte også lukke i marts, da smitten buldrede løs. Med de 55 nye smittede den seneste uge er det såkaldte incidenstal oppe på 545 smittede per 100.000 indbyggere. Et sogn lukker ned, når der er mere end 500 smittede per 100.000, og der er 20 eller flere smittetilfælde i alt de sidste syv dage sammen med en positivprocent på 2,5 procent eller mere. I Jerne Sogn er den nu 2,6 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Livsstil For abonnenter

Fra militæruniform og lægekittel til afslappede ejere af en campingplads: - Hvad er det værste, der kan ske?

Annonce