Annonce
Esbjerg

Esbjergs fagbevægelse føler sig trådt over tæerne: Esbjerg Kommune har meldt os ind i en alliance, vi ikke er en del af

Sådan ser en del af forsiden ud i bilagene til sagen om Lokal Alliance, som både Børn & Familieudvalget og Social & Arbejdsmarkedsudvalget har godkendt. Men altså ikke fagbevægelsen, der ellers blomstrer på forsiden med logoer. Brochure: Esbjerg Kommune.
Fagbevægelsen er blevet taget på sengen af den politiske vedtagelse af initiativet Lokal Alliance, som skal fremme unges valg af uddannelse inden for grøn omstilling. For fagforeningerne har aldrig givet tilsagn om at være med, siger formanden for FH Sydvestjylland, Brian Lyst.

Esbjerg Kommune: Esbjerg Kommune har tilsyneladende været lige hurtig nok til at proklamere fødslen af et nyt samarbejdsforum mellem uddannelsesinstitutioner, fagbevægelse, arbejdsgiver- og erhvervsorganisationer, for fagbevægelsen er overhovedet ikke taget i ed, endsige har godkendt samarbejdet, der har fået navnet Lokal Alliance.

Det siger formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation Sydvestjylland, Brian Lyst, om initiativet, der har til formål at sikre, at de unge finder den grønne omstilling interessant, og støtte de unge i valg af en erhvervsfaglig uddannelse til omlægning af grøn energi i kommunen.

JydskeVestkysten omtalte forleden Lokal Alliance, som skal lokke de unge ind på den rette karrierevej, og guide dem, der er faret vild i livs-junglen, ind på den grønne sti. Politikerne i både Social & Arbejdsmarkedsudvalget og i Børn & Familieudvalget har allerede godkendt aftalen, som SFs gruppeformand Diana Mose Olsen, der er formand for sidstnævnte udvalg, i artiklen forklarede indgående om.

Annonce

Forbløffelse

Men altså ikke fagbevægelsen, der blev højlig forbløffet over at kunne læse om en konstruktion, de på papiret er med i, men ikke har godkendt.

- Der blev indkaldt til et møde i marts om initiativet, men det blev aflyst, og siden har vi intet hørt, før vi kunne læse om det i avisen. Det er ikke nogen hemmelighed, at der efterhånden findes alverdens task forces og fora for grøn omstilling - der er snart ikke den, der ikke vil sole sig i det, og der er gået valgkamp i tingene. Det kan godt være, jeg politisk har en holdning, men fagbevægelsen er ikke parti-politisk, og vi vil ikke fedtes ind i en valgkamp og være med til at sætte mere lys på nogen end andre, siger Brian Lyst, der tilføjer, at fagbevægelsen er med i en styregruppe i det nye Green Skills-sekretariat, der skal understøtte virksomheder, arbejdsmarkedets parter og andre interessenter i den grønne omstilling og fokusere på behovet for faglærte og specialarbejdere og er et samarbejde mellem Rybners, AMU-Vest, SOSU-Esbjerg og Jobcenter Esbjerg.

Annoncen, som Jakob Lykke med titlen borgmesterkandidat optræder i sammen med Brian Lyst, formand for FH Sydvestjylland (t.v.).

Men er FH Sydvestjylland ikke netop med til at lade lyset skinne på borgmesterkandidat Jakob Lykke med de annoncer, der er offentliggjort, hvor I to står ved siden af hinanden og giver håndslag på at gøre en indsats for de 1200 unge mellem 15 og 29 år i kommunen, der hverken er i beskæftigelse eller i gang med en uddannelse?

- Det er rigtigt, at det kan tolkes som valgkamp i den annonce, men jeg ville til hver en tid stille op i en lignende annonce med en borgmesterkandidat for et andet parti, hvis budskabet var det samme, siger Brian Lyst, der ikke vil lukke døren helt i til Lokal Alliance-initiativet:

Annonce

Måske går vi med

- Vi møder op, hvis vi bliver inviteret, og hvis vi kan se noget positivt i konstruktionen, så kan det godt være, vi går med. Fagbevægelsens organisationer samarbejder gerne om alt, der berører lønmodtagerne og ikke mindst, når det drejer sig om den grønne omstilling og unge menneskers mulighed for adgang til lærepladser. Lærlingeklausuler i de opgaver, kommunen sender i udbud, kunne være en sådan positiv ting, siger Brian Lyst.

Den slags klausuler har Esbjerg Kommune nemlig ikke. I maj 2017 vedtog et flertal i Esbjerg Byråd "indkøbspolitik, indkøbsstrategi og varetagelse af principper for sociale hensyn", som det lidet mundret hedder. Rød blok krævede hele musikken omkring kædeansvar og sociale klausuler gennemført, mens den borgerlige fløj var velvilligt indstillet over for sikring af ordentlige løn- og arbejdsvilkår og hensigtserklæringer, men ikke var til sinds at stille virksomheder og tilbudsgivere over for deciderede krav om, at der skal tages et vist antal lærlinge ind ved udførelsen af kommunale opgaver og ej heller, at eksempelvis en hovedleverandør skal hæfte økonomisk for en underleverandørs unoder.

Lokal Alliance

Beslutningen om etablering af Lokal Alliance er en konstruktion, der skal understøtte Esbjerg Kommunes strategi for den grønne omstilling fra olie-gas til vind og anden bæredygtig energi. En omstilling, der er spået til at give vækst og udvikling især i den private sektor og levere et boom i lokale arbejdspladser i form af etablering af energiøen og den kommende havneudvidelse med vindmølleproduktion direkte på Esbjerg Havn.

Formanden for Børn & Familieudvalget, SF-gruppeformand Diana Mose Olsen, er en af to politikere, der sidder med i Lokal Alliance, der skal sikre, at de unge finder den grønne omstilling interessant, og støtte de unge i valg af en erhvervsfaglig uddannelse til omlægning af grøn energi i kommunen. Med ved bordet er også formanden for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, Borgerlistens Henrik Vallø.

Med Lokal Alliance flettes flere indsatser sammen. Partnerne i Lokal Alliance skal motivere unge til naturfaglige uddannelser, unge ledige til at efteruddanne sig inden for den grønne omstilling, samt bygge bro mellem virksomheder og unge.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ribe-Bramming

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Se videoen med kite-surfing på oversvømmelserne: Flere har taget en hurtig tur på regnmasserne

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-producent af malkeudstyr er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Tønder

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Annonce