Annonce
Esbjerg

Esbjergs forbrændingsanlæg skal fyre med døde mink

Snart begynder endnu et kapitel i minksagen, når de cirka fire millioner mink, der i november blev gravet ned, skal graves op igen. Herefter skal de brændes, og det foregår blandt andet på forbrændingsanlægget i Esbjerg. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen
Cirka fire millioner mink – svarende til cirka 13.000 ton døde dyr – skal snart graves op af de massegrave, hvor de blev efterladt i efteråret. En del af dem ender i ovnen på forbrændingsanlægget i Esbjerg. Her bliver de til el og fjernvarme.

Esbjerg: Ovnen på forbrændingsanlægget i Måde bliver endestationen for en række af de millioner mink, der inden længe skal graves op fra to massegrave i det midt- og vestjyske.

Forbrændingsanlægget i Esbjerg skal hjælpe med bortskaffelsen, og på den måde bliver de døde mink i sidste ende til el og fjernvarme i en lang række esbjergensiske hjem.

De i alt cirka fire millioner døde mink blev i efteråret gravet ned på militære områder ved Nørre Felding nær Holstebro og Kølvrå ved Karup, da forbrændingsanlæggene ikke kunne følge med til at bortskaffe de mange millioner mink, der blev beordret aflivet på grund af corona.

Annonce

Beslutningen om at grave en del af minkene ned udløste dog voldsomme protester fra beboerne i de berørte områder, der frygtede for konsekvenserne for miljøet og grundvandet. Efterfølgende besluttede politikerne derfor, at de døde mink skulle graves op igen, når dyrene efter et halvt år ikke længere ville udgøre en smitterisiko.

Og nu nærmer tidspunktet sig for opgravningen.

Konsistens og kalk

Arbejdet går i gang i løbet af de kommende uger – og en del af minkene køres efterfølgende til forbrændingsanlægget i Måde. Her modtager man de første læs mink-kadavere til test-afbrændinger allerede i næste uge.

- Døde dyr brænder ikke ret godt, så de skal blandes med noget af det andet affald, der brænder bedre. Det gælder om at finde den rette blanding, så forbrændingen bliver nogenlunde jævn og ensartet. Vi er nødt til at prøve os frem, så vi har arrangeret en række tests fra torsdag den 13. maj til lørdag den 15. maj, siger direktør i Energnist Poul Kristensen.


Efter et halvt år i jorden skulle minkene efter sigende have samme konsistens som fetaost

Poul Kristensen, direktør i Energnist


Det er ikke første gang, at anlægget i Esbjerg brænder mink. I efteråret blev en del af de aflivede dyr transporteret til Esbjerg til destruktion i den store ovn. Der var dog kun tale ganske små mængder sammenlignet med nu.

Desuden vil der denne gang være tale om en markant anderledes opgave, fordi minkene har været begravet i jord og kalk i seks måneder forinden.

- Vi ved ikke, hvor meget jord og kalk, der følger med fra massegravene, men det kan have stor betydning for afbrændingen. Jord brænder jo som bekendt ikke ret godt, siger Poul Kristensen og tilføjer:

- Vi er også spændte på, hvor flydende eller faste kadaverne er på nuværende tidspunkt. Efter et halvt år i jorden skulle minkene efter sigende have samme konsistens som fetaost.

Annonce

Vil det lugte?

Han forventer ikke, at afbrændingen vil give anledning til lugtgener, for minkene bliver brændt ved høje temperaturer, og røgen bliver filtreret og renset.

- Jeg har meget svært ved at forestille mig, at man vil kunne lugte noget fra vores skorsten, men der vil måske kunne være lidt lugt lokalt i Måde, når minkene skal læsses af i vores hal. Vi har dog en meget stor indsugning til forbrændingen ude fra hallen, og den trækker formentligt meget af lugten – lidt ligesom en emhætte ville gøre, siger direktøren.

Desuden ligger anlægget i Måde så tæt på motorvejen, at der ikke kommer til at køre lastvogne med ildelugtende mink-kadavere rundt nær beboelse.

- Det er dog muligt, at man vil kunne risikere at ramme en dunst fra en forbikørende lastvogn, hvis man færdes i området, men helt overordnet regner vi ikke med, at det vil medføre store gener, siger Poul Kristensen.

Genopgravning af mink

For at undgå forurening af drikke- og grundvand har et politisk flertal besluttet, at de mink, der i efteråret blev begravet i store grav-rander i Nørre Felding ved Holstebro og Kølvrå ved Karup skal graves op igen og brændes.

Den opgave skal blandt andre løses af Energnist-koncernen, der har anlæg i Esbjerg, Kolding og Holstebro.

Forbrændingsanlægget i Esbjerg har en ovnlinje med en samlet årlig kapacitet på cirka 215.000 ton. Anlægget blev taget i brug i 2003 og producerer både el og fjernvarme.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Østerby-barnet fik kommunal toppost: Jørn Henriksen stopper efter 15 år som direktør for Børn & Kultur

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Haderslev

Kvinde bremsede for gæs på Omkørselsvejen og endte i trafikuheld

Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Vejen

Pendler frygter regionalbusser bliver næste sparemål: - Vi kan blive tvunget til at have to biler

Annonce