Annonce
Læserbrev

Esbjergs historie pakkes bort

Læserbrev: Ribe Byhistoriske Arkiv beskæres til januar og er åbent fire timer om måneden, men for Esbjerg Byhistoriske Arkivs vedkommende ser det ganske anderledes ud fra januar 2021.

Esbjerg Kommune vil sælge den tidligere Tekniske Skole, der i dag rummer Byhistorisk Arkiv, hvor private, foreninger etc. kan aflevere materiale. Det gemmes og dermed sikres denne væsentlige side af Esbjergs historie.

Det er også her, man kommer for at bruge det, man selv og andre har afleveret. Esbjerg Turistforeningsarkiv kan for eksempel findes her, og sammen med byrådssager finder man det vigtige samspil mellem det private og det kommunale, som Esbjerg er kendt for.

Og når jeg nu nævner samspillet, så var det faktisk også arkivet, der var med på at formidle den unge by Esbjergs historie uden for lokalerne, hvilket ikke mindst byens borgere værdsætter i dag. De får mange gode historier at fortælle videre og trække folk til byen.

Arkivet har igennem mange år arrangeret byvandringer, så både byens turister og indbyggere har fået viden om, hvordan byen er opstået og udviklet til den energimetropol, som byen er i dag. Denne formidling af viden gør, at byens indbyggere bliver gladere for byen, fortæller om den til også ikke esbjergensere, så de måske en dag nedsætter sig i denne dejlige by.

Giver forslaget overhovedet mening? Giver det besparelse?

Esbjerg Museum skal vel have et forøget tilskud, men det oplyses der ingenting om. Er det ikke snarere en omkontering, forslaget handler om til gavn for bogføringen, men til skade for brugerne af arkivet. Arkivet skal ikke, som turistkontoret i Esbjerg er blevet det, viskes ud og i bedste fald erstattes af elektronik. Det fortjener vi borgere ikke, og kommunen gavner heller ikke sig selv med det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Se billederne: Ribe centrum er oversvømmet

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

112

Vandet truer flere steder: Oversvømmelser og store mængder regn giver problemer landet over

Sønderborg

Regn og storm ved mindehøjtidelighed i Bøffelkobbel

Annonce