Annonce
Esbjerg

Esbjergs nye cykelparkering får en lunken modtagelse

Fem cykelparkeringsbokse landede i starten af juni i Nørregade. Boksene er tænkt som et hærværkssikret alternativ til de mange cykelstativer, der er stillet op foran Esbjerg Banegård. To måneder senere er der dog stort set ingen, der har brugt dem. Arkivfoto: Dorthe Lodberg

Tre udlån på to måneder. Det er, hvad Esbjergs nye hærværkssikrede cykelparkeringsbokse har affødt af aktivitet. Alligevel tror udvalgsformand Anders Kronborg (S) stadig på ideen.

Esbjerg: De nye cykelparkeringsbokse foran Museumspladsen i Nørregade er kommet sløjt fra start. Siden den 23. juni har cyklister kvit og frit kunne bruge de hærværkssikrede bokse, men kun tre gange på to måneder har nogen valgt at benytte sig af den mulighed.

Det er ikke den velkomst, man kunne have drømt om, erkender formand for Teknik & Byggeudvalget Anders Kronborg (S).

- Det er godt nok ikke mange, men det er klart, at nye transportvaner tager tid. Det er også meget muligt, at sommerferien har spillet en rolle. Boksene er jo tiltænkt de pendlere, som gerne vil kombinere cyklen med kollektiv trafik. Det er også derfor, vi har valgt en beliggenhed tæt på Esbjerg Banegård, siger han.

Annonce

Cykelboksene

Hver boks kan rumme én cykel og er desuden forsynet med en kurv og to knager til for eksempel cykelhjelm og jakke. På sigt skal der skal monteres strømstik i boksene, så man kan lade sin elcykel op.Det er gratis at låne en boks og nøglen dertil kan man låne på Hovedbiblioteket med sit lånerkort. Det er planen at låsesystemet skal moderniseres, så nøglen eventuelt er ens smartphone eller Rejsekortet.

Brug for mere tid

Det er desuden for tidligt at lave en endegyldig evaluering på projektet, lyder det.

- Vi kan ikke udlede noget endegyldigt på det her endnu. Vi er nødt til at give cykelboksene lidt mere tid, inden vi afliver ideen helt og aldeles, siger Anders Kronborg og oplyser, at man i forvaltningen først har planlagt en evaluering i 2018.

De fem hærværkssikrede cykelparkeringsbokse er en del af en større cykelfremme-projekt, der i 2016 og 2017 resulterer i 270 nye cykel p-pladser omkring Blue Water Arena, Byparken, Torvet, Bånegården med videre.

Udgifterne deles mellem Esbjerg Kommune og Trafikstyrelsen. Førstnævnte har smidt cirka 1,1 millioner kroner i projektet, mens Trafikstyrelsen via puljemidler har bidraget med 740.000 kroner.

Selve boksene har kostet 29.400 kroner stykket, hvoraf Esbjerg Kommune har stået for de cirka 18.000 kroner.

Nye lokkemidler i brug

Hver boks kan rumme én cykel og er desuden forsynet med en kurv og to knager til eksempelvis cykelhjelm og jakke. Nøglerne til boksene kan lånes gratis på Hovedbiblioteket ved siden af. Det eneste, der kræves, er et lånerkort.

- Så alt i alt skulle det være rimelig let at gå til. Derfor håber og tror jeg også på, at der kommer mere gang i udlånene, siger Anders Kronborg.

Han er nu gået i tænkeboks for at finde ud af, om der kan gøres mere for at få cyklisterne til at fatte interesse for den nye parkeringsmulighed.

- Vi har jo forsøgt at fortælle om det via de sociale medier, men det kan godt være, der skal mere til. Et informationsskilt ved boksene kunne måske være en idé, siger Anders Kronborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Klar til kamp om ballon-forbud: Esbjerg-politikere bokser endnu en runde

Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Kolding

V og DF vender på en tallerken igen: Bekymring fra borgere får dem til at fravælge konsulenter på resultatløn

Esbjerg

Esbjerg Kommune: Slut med balloner til børn efter kritik af kommunalt arrangement

Annonce