Annonce
Esbjerg

Esbjergs nye gågade kan vinde årets Brolæggerpris

Kongensgades belægning set fra Jyllandsgade mod Torvet. Komiteen bag Brolæggerprisen lægger vægt på kreativitet, valg af materiale og den håndværksmæssige kvalitet. Arkivfoto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune
Brolæggerlauget i Dansk Byggeri har været Danmark rundt og har udvalgt tre kandidater til årets brolæggerpris. En af dem er Esbjergs ny gågade med granit i havbundsmønster, der blev indviet i midten af oktober.
Annonce

Esbjerg: Fejringen af Esbjergs nye gågade blev på grund af corona ikke den store folkefest, man havde drømt om, men nu bliver der lagt plaster på såret. Den nye gågade er nemlig blevet nomineret til fornem hæder i form af årets Brolæggerpris.

Brolæggerlauget i Dansk Industri har siden 1986 uddelt Brolæggerprisen til en bygherre, rådgiver, institution eller kommune, der har vist nytænkning og særlig idérigdom i forbindelse med et eller flere belægningsarbejder.

Det er anden gang, at Kongensgade-renoveringen er nomineret til prisen. Også i 2018 var den nye belægning med i kapløbet om årets Brolæggerpris, men da gik prisen til Kragh & Berglund Landskabsarkitekter for belægningen foran Tingbjergs nye bibliotek og kulturhus.

- Vi er stolte af at være nomineret til prisen for anden gang, og vi er meget glade for anerkendelsen. Gågade-arbejdet har taget mange år, og det har krævet stor tålmodighed, men det er svært ikke at være begejstret for det færdige resultat. Gågaden er flot og mere sammenhængende at se på, og den har fået et langt mere moderne udtryk, siger formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (V).

Annonce

En havbund af granit

Moderniseringen af Kongensgade har taget seks år og kostet mere end 50 millioner kroner. Vadehavet har tjent som inspiration, og frem i gågaden træder et mønster af strømribber, som når tidevandet skyller ind over sandet. Mønstret i belægningen er helt unikt for Esbjerg og findes ikke andre steder.

Landskabsarkitekt Preben Skaarup har tegnet projektet, mens entreprenørfirmaet Arkil-Stürup har udført den nye belægning. Havbunds-motivet er skabt ved at bruge granitsten, der varierer i farve, størrelse og overflade.

- Det er meget passende, at byens gågade afspejler havet, for havde det ikke været for Esbjergs beliggenhed ved havet, havde byen ikke udviklet sig til det, som vi kender i dag, sagde borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) under indvielsen i midten af oktober, hvor han fik æren af at lægge sidste sten på værket.

Annonce

Konkurrenterne

De andre projekter, der konkurrerer om prisen, er det nye byrum i Filmbyen i Aarhus, der ligger i et gammelt industri- og havneområde, som i disse år er under omdannelse til en særlig bydel med plads til kunst, kultur, erhverv og social aktivitet. Også perimetersikringen af Amalienborg Slotsplads er indstillet. Sikringen består af et pullertanlæg ved alle fire indgangsveje til pladsen. Pullerterne er ”gemt” i specialproducerede bronzekapper og nogle af pullerterne kan sænkes ned i jorden og tillade passage med køretøjer.

Brolæggerprisen uddeles til en bygherre, rådgiver eller arkitekt, der med et eller flere projekter har vist nytænkning og iderigdom i forbindelse med belægningsarbejdet. Komiteen lægger vægt på kreativitet, valg af materiale og den håndværksmæssige kvalitet, og derudover skal bygherren have udført et kvalificeret tilsyn.

Prisen består af en lille messingplade, der bliver monteret et sted på Torvet, hvor den kan ses, samt en check på 25.000 kroner, der ifølge traditionerne skal bruges til at danne endnu mere inspiration til udsmykning af gader og torve, eller mere viden om brolægning.

Design og historie

Kongensgade er ikke blevet anlagt som en traditionel gågade, men som et lille stykke havbund eller en sandstrand i blæst. Designet er skabt af landskabsarkitektfirmaet Preben Skaarup fra Aarhus.

Indretningen af den nye gågade er tænkt som en hyldest til Esbjergs maritime rødder og byens forvandling fra Danmarks største fiskeriby til energimetropol, der i dag er en vigtig spiller indenfor olieindustri, vindenergi og logistik.

En ting er dog uforanderlig, og det er, at byen er placeret på kanten af vadehavet, og at klimaet, havet og blæsten altid vil være de helt grundlæggende bestanddele i byens DNA.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Politiet efterlyser 30-årig kvinde

Annonce