Annonce
Esbjerg

Esbjergs radioaktive affald drøftes i nordiske regeringer

Anders Kronborg (S) til venstre i billedet er her i debat med den norske statsminister på Nordisk Råd i den svenske rigsdag. Nu forsøger han på Esbjergs vegne at blive klogere på, hvordan andre lande, herunder olie- og gasnationen Norge, håndterer deres Norm-affald. Arkivfoto: Privat.
Esbjergs socialdemokratiske folketingsmedlem Anders Kronborg bringer nu spørgsmålet om en permanent løsning for det lavradioaktive biprodukt ved boringer i Nordsøen op i nordisk regeringsforum.
Annonce

Esbjerg Kommune: Mens Esbjerg gennem flere år har ønsket at få udpeget et egnet slutdepot til det lavradioaktive såkaldte Norm-affald, som er en biprodukt af olieboringer i Nordsøen, og som bliver opmagasineret i Esbjerg, vender Esbjergs socialdemokratiske folketingsmedlem, Anders Kronborg, nu blikket mod de nordiske lande for en løsningsmodel.

Anders Kronborg har plads i Nordisk Råd, og han har nu fremsendt en række spørgsmål til de nordiske regeringer om, hvordan de håndterer deres Norm-affald. I Danmark oparbejdes affaldet typisk i forbindelse med olie- og gasudvinding fra Nordsøen, og affaldet opbevares i midlertidige lagre, men problemet vokser støt i takt med udvindingen samt dekommissionering af ældre olieboringer.

- Derfor stiger behovet for en permanent løsning selvfølgelig, og i de nordiske lande har man forskellige erfaringer med opbevaring og slutlagring af radioaktivt materiale baseret på geologi og atomkrafthistorik. Jeg synes, det må være interessant for Esbjerg og for Danmark som helhed at se på, hvordan andre lande, som vi i en vis udstrækning kan sammenligne os med i forhold til miljø- og klimabevidsthed, håndterer deres Norm-affald, siger Anders Kronborg, der før jul har holdt møde med blandt andre havnedirektør Dennis Jul Pedersen om sagen.

Annonce

Kaffemøde med minister

Anders Kronborg har dels spurgt ind til, hvor står strålingsaktiviteten er i det norske Norm-affald i forhold til det danske, dels om der er andre miljøudfordringer end radioaktiviteten ved Norm-affald fra olie- og gasudvinding samt om der i et nordisk land eksisterer et slutlager for Norm-affald. Desuden om de nordiske lande ser en teknisk eller økonomisk fordel i at samarbejde om at oplagre og bortskaffe Norm-affald.

- Jeg har også aftalt at drøfte problematikken direkte med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) over en kop kaffe i det nye år. Jeg er meget spændt på svarene fra de andre nordiske lande - det kan jo være, at løsningen præsenterer sig i de svar - eksempelvis, hvis Norge har et slutdepot og kan se en interesse i at modtage vores Norm-affald, så vi ikke har tre midlertidige lagre af 50 års varighed rundt omkring i Esbjerg med indbygget forventning om, at flere midlertidige lagre vil komme til, siger Anders Kronborg.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce