Annonce
Esbjerg

Esbjergs skoleelever skal kunne spotte sexkrænkere på nettet

Når den 33-årige mand fra Esbjerg har haft kontakt til unge under 15 år, kan det virke lidt for sent, at eleverne først har et oplæg om sikkerhed og de sociale medier i 7. klasse, hvor de typisk er omkring 14 år. Men oplægget kan også gå hen og blive en reklamesøjle for de yngre elever, som måske slet ikke er gået på siderne endnu, siger Michael Ulv (billedet). Arkivfoto: André Thorup
Den aktuelle sag med den 33-årige mand, der har lokket børn til seksuel omgang, får opmærksomhed i skoleafdelingen. Tidligere har en hadeside og en deling af Marokko-drab afsløret uhensigtsmæssig adfærd på nettet i Esbjerg, og derfor er netadfærd kommet på skoleskemaet.
Annonce

ESBJERG: Fuld kontrol kan man aldrig have med de unges færden på de sociale medier, men rundt om på Esbjergs skoler er der sat fokus på at hjælpe eleverne uden om farerne og fristelserne på internettet.

I 6. klasse får forældrene på mange af kommunens skoler invitation til et oplæg om unges færden online, og i 7. klasse er det eleverne selv, der møder Michael Ulv fra SSP Forebyggelse og Vejledning, som er ham, der står for oplæggene.

Undervisningen er sørgeligt aktuel, efter det i sidste uge kom frem, at en 33-årig mand fra Esbjerg-området er sigtet for at have taget kontakt til et stort antal mindreårige drenge rundt om i Danmark og udsat dem for blufærdighedskrænkelse og anden seksuel omgang end samleje. Kontakten er netop sket via de sociale medier, og skolechef i Esbjerg Kommune er en af dem, der følger meget med i, hvad der kommer frem om denne såkaldte grooming-sag.

- Nu hvor efterforskningen er i gang, holder politiet kortene tæt til kroppen, så vi ved endnu ikke, om der er børn og unge fra Esbjerg involveret. Men sagen har vi talt om her på skoleforvaltningen, og jeg er glad for, at skolerne for nogle år siden indførte et skærpet fokus på onlinekontakten. Nu bliver eleverne undervist i, hvad de kan gøre for at holde sig trygge på nettet, og at de, som sidder på den anden side af skærmen, ikke nødvendigvis har positive intentioner, siger Bo Meldgaard.

Gode råd til unge på nettet

Red Barnet har under titlen "SikkerChat" listet en række råd til børn, unge og deres forældre omkring sikker brug af nettet og de sociale medier. Her foreslås det blandt andet ...

-

... at have forskellige passwords til forskellige sites, apps og profiler

... at spørge sine venner, før man lægger billeder op fra bestemte begivenheder, og aldrig lægge afslørende eller pinlige billeder på nettet

... at opdatere sine privatlivsindstillinger, så det kun er nogle bestemte, der kan se billederne

... at være flink over for dem, man chatter med, og forlade samtalen, hvis andre ikke behandler én ordentligt, eller man bliver utryg

... at anmelde personer, der snyder, til udbyderen af sitet

... aldrig sende billeder eller video af sig selv til nogen, man ikke kender, og heller ikke give personlige oplysninger som navn eller telefonnummer ud

... aldrig at møde en online-ven alene

Annonce

Forældre må ikke true

Esbjerg har tidligere haft flere uheldige sager med unges brug af internettet og de sociale medier. Blandt andet lavede en gruppe skoleelever fra Esbjerg for år tilbage en hadeside på nettet, hvor nogle skolekammerater blev hængt ud. Og tidligere i år blev to drenge på 16 og 17 år fra Rørkjær Skole dømt for at have delt den såkaldte Marokko-video, der viser drabet på en kvinde, på deres Facebook.

Episoderne har fået skolerne til at sætte ind for at give eleverne en god netopdragelse, både når det kommer til, hvordan man passer på sig selv, og hvad man rent faktisk må og ikke må dele om andre på internettet. Michael Ulv, som står for oplæggene, oplever en stor interesse fra eleverne.

- De vil faktisk rigtig gerne tale om det og fortælle, hvad de oplever på de sociale medier og på nettet. Hvis de nogle gange afholder sig fra at fortælle forældrene om det, skyldes det som regel, at de er bange for, om forældrene vil nægte dem at gå ind på den samme hjemmeside igen. Så mit råd til forældrene er at spørge nysgerrigt ind og sætte sig ind i børnenes brug af sociale medier, men uden at true med at blokere dem adgangen, siger Michael Ulv.

Han oplever, at der er en generationskløft, hvor forældre typisk er bedst til sms'er og Facebook og synes, det fungerer fint. Mens de unge helst vil kommunikere på et medie som Snapchat, også når de bare lige skal høre, hvornår der er aftensmad.

- Men det er vigtigt, at både forældrene og skolen arbejder videre med sagen, for vi er jo ikke til bunds i problematikkerne, bare fordi jeg har været ude at sige hej i to timer. Slet ikke. Det er en teaser til, hvordan man kan arbejde videre, siger Michael Ulv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Hverdagen

Annonce