Annonce
Esbjerg

Esbjergs største rockstjerne havde en destruktiv djævel

Ole Beich på bas bag den karismatiske forsanger Axl Rose på et af de få fotos af de to sammen.

Ole Beich var den bassguitarist, der var med til at starte det legendariske rockband Guns 'N' Roses i Los Angeles i 1985. Ikke ret mange kender historien om Ole fra Esbjerg.

L angt lyst hår, en flad veltrænet mave, cowboystøvler, læderjakke og solbriller på næsen, ligegyldigt om det var nat eller dag. Og så en rock n' roll-attitude, som man overhovedet ikke havde set før på det tidspunkt. Og da slet ikke i Esbjerg.

Sådan beskriver mange mennesker Ole Beich.

Han var den bassguitarist, der var med til at starte det legendariske rockband Guns 'N' Roses i Los Angeles i 1985. Alle kender Axl Rose og Slash, men ikke ret mange kender historien om Ole fra Esbjerg.

Henrik Aarøe lærte Ole Beich at kende i slutningen af 70'erne, hvor han var kæreste med Oles lillesøster. De spillede begge musik og blev venner, og de begyndte at tage til koncerter sammen.

- Det kunne være AC/DC i London eller Black Sabbath i Hamborg, husker Henrik Aarøe, der så Ole Beich som et musikalsk idol.

Han spillede selv på hyggeplan, mens Ole Beich var en del af blandt andet Rock Nalles orkester, hvor han spillede guitar.

De var begge en del af et lille slæng af musikere i Esbjerg, hvor Ole Beich havde høj status og nød stor respekt i starten af 80'erne.

Senere kom Ole Beich med i metalbandet Mercyful Fate, og efter et kort visit i USA kom han hjem og hev fat i Henrik, der på det tidspunkt var ved livgarden i København.

- Den tur gjorde noget ved Ole. Han spurgte mig, om vi ikke skulle tage til USA og blive rockstjerner. Jeg kunne mærke, at han var fyr og flamme og vildt determineret, og selv om jeg nok ikke selv havde helt samme entusiasme, så sagde jeg ja. Vi havde begge to kærester, men vi kunne sagtens finde nogle nye, griner Henrik Aarøe.

De samlede hver 60.000 kroner sammen, og i oktober 1983 tog de af sted til Los Angeles.

- På det tidspunkt var L.A. for heavy-rocken, hvad Nashville var for countrymusikken. Det var her, tingene skete. Her drømmene levede og brast, fortæller Henrik Aarøe.

Utallige auditions

Ole Beich kastede sig straks over aviserne og annoncerne, hvor bands søgte medlemmer, og han gik til utallige auditions og imponerede med sin stil og evner.

- Oles præstationer ved auditions og vores europæiske accent sparkede dørene op for os, og vi blev i løbet af et par uger en del af musikermiljøet på The Sunset Strip, siger Henrik Aarøe.

Han gik også selv til auditions, men han erkender, at hverken hans evner eller ambitioner stod mål med vennens.

Og efter syv måneder med fester, sprut og stoffer havde Henrik Aarøe fået nok.

- Jeg vågnede op med blodnæse i et pakhus, hvor vi på det tidspunkt boede og øvede, og tænkte, at det her overlever jeg ikke længe, og så tog jeg hjem til Esbjerg, men jeg opretholdt kontakten med Ole over telefonen, siger han.

Ole Beich kom i 1984 med i bandet L.A. Guns med Tracii Guns som dynamo, senere kom Axl Rose med i bandet som forsanger, og den 26. marts 1985 spillede bandet efter sammenlægning med Hollywood Rose for første gang under navnet Guns 'N' Roses.

Det var med Ole Beich på bas, men det blev vestjydens første og eneste koncert med Guns N' Roses. Bandet spillede en koncert mere en måned efter, men det var uden Ole.

To store personligheder

Hvad, der nøjagtigt er sket og er årsag til bruddet, står hen i det uvisse. Officielt blev Ole Beich smidt ud, fordi han ikke mødte op til en øvesession, men i stedet valgte at gå til en koncert

Den tror Henrik Aarøe dog ikke på.

Ole fortalte mig, at de andre bandmedlemmer var nogle "bøsserøve", og at han ikke gad bruge makeup og bobbe håret op, og at de ikke var ret gode musikere. Jeg tror dog nærmere årsagen var, at Ole og Axl var to meget store personligheder, og deres temperamenter passede ikke ret godt sammen.

Ole var fem-seks år ældre end de andre, og han kan også have mistet troen på et gennembrud i den originale konstellation.

Henrik Aarøe beskriver Ole Beich som en usædvanlig dedikeret og ambitiøs mand, men samtidig en mand med en meget destruktiv natur.

- Han kunne have opture og være meget seriøs og produktiv, men den næste dag kunne han være nede i et dybt hul og have, hvad man i dag vil kalde en depression, hvor han var helt nede og vende. Han kunne slynge en flaske gennem lokalet uden varsel, og han drak meget og tog mange stoffer, så det var en rigtig dårlig kombination, siger Henrik Aarøe.

Efter sit exit fra Guns 'N' Roses gik det ned ad bakke for Ole Beich.

Stofmisbruget tog til, og han mistede troen på et gennembrud i musikkens verden. I 1988 forsøgte han at tage sit eget liv, og så hentede hans bror Anders ham hjem til Danmark.

Efter tre-fire måneder tog han til USA igen, fordi Tracii Guns var ved at starte et nyt band, og Ole Beich havde ikke helt sluppet drømmen om et gennembrud.

Total fiasko

Men det blev en total fiasko, og et lille års tid senere vendte han hjem til forældrene i Esbjerg, helt tom, træt og brændt ud, som Henrik Aarøe beskriver det.

Ole Beich var stadig afhængig af alkohol og stoffer og kom på afvænning på Lolland. Her stak han af fra og tog til København.

Her sluttede Ole Beichs triste livshistorie den 16. oktober 1991.

Med en alkoholpromille på 1,48 og heroin i blodet forsøgte han at svømme over Sct. Jørgens Sø i København og druknede.

Blændende musiker

Den mangeårige ven Henrik Aarøe mener, at det var marginaler, der gjorde, at Ole Beich ikke fik det store gennembrud med Guns 'N' Roses.

- Han var en blændende musiker og havde det udseende, den karisma og den attitude, der skulle til for at slå igennem. Problemet var hans destruktive natur, han havde en djævel inde i sig, og så var han bare mere metal end glam med al dens makeup, spandex bukser og puddelhundehår, som var stilen den gang, siger Henrik Aarøe.

Ole Beich har alligevel sat sit præg på Guns 'N' Roses.

- Når jeg hører deres gamle plader, så kan jeg høre Ole. Han har helt klart haft indflydelse på deres musikstil, og jeg har hørt ham spille riffs og temastykker på både bas og guitar, som senere er blevet brugt, blandt andet i numre som "Welcome To The Jungle" og "Paradise City", så Ole levede videre i bandet, selv om han hurtigt forsvandt igen, siger Henrik Aarøe.

Ole Beich

Ole Beich blev født i 1955 i Esbjerg

Han fik sin første guitar, da han vandt den i en konkurrence

Ole Beich døde i 1991 i København.

Han ligger begravet i Esbjerg ved siden af sin far Aksel.

Guns 'N' Roses

Bandet blev dannet den 26. marts 1985 ved en sammenlægning af L.A. Guns og Hollywood Rose.

Originalbesætningen var Axl Rose, vokal, Tracii Guns, guitar, Izzy Stradlin, guitar, Rob Gardener, trommer, og Ole Beich, bas.

Efter kort tid blev Beich, Guns og Gardener erstattet af henholdsvis, Duff Rose McKagan, Slash og Steven Adler, og det var i den konstellation, at bandet fik sit store gennembrud med debutalbummet Appetite For Destruction fra 1987.

Guns 'N' Roses har udgivet seks studiealbums og solgt over 100 millioner albums.

Annonce
Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Esbjerg

Udvalg bakker op i omstridt sag om ringvejsbro: Vi har fået mange positive henvendelser fra borgere, der ønsker udvikling

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Aabenraa For abonnenter

Nu kan Susanne kalde sig politiker: Erhvervskvinden skal lære at være tålmodig

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce