Annonce
Esbjerg

Esbjergs studerende skal hjælpe de hjemløse

Mentorer og hjemløse i Århus fotograferet i forbindelse med en hyggeaften. Projektet skal nu etableres i Esbjerg, og der skal søges unge studerende, som vil være mentorer for unge hjemløse. Privat foto

Projekt Bindeleddet, som hjælper unge hjemløse i Århus og København, rykker nu også ind i Esbjerg. Studerende i byen opfordres til at melde sig som frivillige og hjælpe unge hjemløse i gang med at etablere en ny tilværelse.

Esbjerg: Et nyt projekt skal hjælpe unge hjemløse i Esbjerg med at få en god start på en ny tilværelse. Projektet hedder "Bindeleddet" og bygger på opbygning af gode relationer mellem hjemløse og unge frivillige. De frivillige - som i denne sammenhæng kaldes mentorer - kobles sammen med de unge hjemløse efter interesser og personlig kemi. Det er tanken, at de hjemløse og deres mentorer skal mødes hver uge og lave mad sammen, spille spil, drikke kaffe, få en is på havnen, gå en tur i biografen eller måske et smut på café.

Økonomisk finansieres projektet af Velux Fonden, så hverken de frivillige eller de hjemløse vil have udgifter forbundet med at mødes.

Ifølge projektleder Rune Utzon-Frank fra Bindeleddet virker denne form for samvær i både Århus og København. Nu er det så Esbjergs tur.

- Begge steder har det vist sig, at mentorer hjælper de unge hjemløse rigtigt godt på vej. I nogle tilfælde skal der ikke ret meget til. Bare dét at den hjemløse føler, at en mentor har valgt ham eller hende, og at den hjemløse får lov til selv at vælge sin mentor - det betyder rigtigt meget, fortæller han og tilføjer:

- Jeg har arbejdet med "unge på kanten" i flere år, og det har overrasket mig at se, at det i flere tilfælde er gået så entydigt godt med vores projekt.

Annonce

Det er spændende at se, om vi her i Esbjerg kan ramme nogle, som har brug for en anden vejledning end den, vi i forvejen giver.

Peter Kisum, souschef på ungdomsherberget Skjoldbo

Bindeleddet

Bindeleddet støtter unge hjemløse i den svære overgang fra gade til hjem. Fagligt stærke, frivillige mentorer styrker den unges tro på sig selv og skaber nye, positive netværk. Bindeleddet støttes økonomisk af Velux Fonden.

Bindeleddet bruger frivillige mentorer, som er under uddannelse på relevante uddannelser (til for eksempel socialrådgiver eller pædagog).

Bindeleddet sætter mentorer ind på væresteder og herberger, som har fokus på unge hjemløse. Mentorerne kommer to aftener om ugen fordelt på to hold, hvor de hygger og lærer de unge, der kommer på stedet, at kende. Hvis relationen opstår mellem en ung og en mentor, vil de blive matchet.

Glæder sig til at komme i gang

Peter Kisum, souschef på ungdomsherberget Skjoldbo i Esbjerg, glæder sig meget til at komme i gang med projektet. Han siger:

- Det er spændende at se, om vi her i Esbjerg kan ramme nogle, som har brug for en anden vejledning end den, vi i forvejen giver. De hjemløse kan helt sikkert få noget andet ud af at være sammen med unge frivillige, end de kan få ved en professionel rådgivning.

Ved en frivilligdag, der afvikles på UC Syd i Esbjerg onsdag 2. maj, vil der blive fortalt om det nye projekt, og man håber på at kunne finde mindst seks-otte studerende, som vil være mentorer, samt en eller to koordinatorer.

Rune Utzon-Frank tager turen fra København til Esbjerg for at fortælle om projektet. Han glæder sig til at opleve det hjælpende fællesskab, der i forvejen er i Esbjerg omkring de hjemløse, og oplyser, at Esbjerg er valgt, fordi byen har et forholdsvist stort antal unge hjemløse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce