Annonce
Esbjerg

Esbjergs unge gider ikke være håndværkere: Kan få store konsekvenser

Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), ærgrer sig over, at de initiativer, man har sat igang for at ændre udvilingen, ikke har ændret på antallet af unge på erhvervsuddannelserne. Arkivfoto
For få unge i Esbjerg Kommune og på Fanø vælger erhvervsuddannelserne, når de er færdige med 9. eller 10. klasse. Samtidig er mange ældre håndværkere på vej på pension. Og det bekymrer flere virksomheder i Esbjerg. Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) erkender problemet, men garanterer, at man gør en stor indsats for at få flere unge håndværkere.
Annonce

Esbjerg: Det er svært at lokke de unge til at søge ind på erhvervsuddannelserne. Senest den 1. marts skal de unge fra 9. og 10. klasse beslutte, hvilken vej de vil gå, når de er færdige med grundskolen, og det er alt for få, der vælger at blive tømrer, murer eller elektriker.

Kun 20 procent af de unge i Esbjerg Kommune valgte sidste år at søge ind på en erhvervsuddannelse, mens det på Fanø kun 12 procent. Det bekymrer Dansk Byggeri. Godt 139.000 faglærte på landsplan har nemlig rundet de 60 år, og det betyder, at de har udsigt til at gå på pension inden for de næste 10 år.

- Vi kommer til at opleve en markant mangel på kvalificerede faglærte, når de ældre årgange går på pension. Derfor er vi nødt til at tiltrække flere til branchen, siger formand for Dansk Byggeri Sydjylland Michael Mathiesen.

Det er klart en udfordring, og vi er nødt til at få flere til at vælge den faglærte vej. Vi kan glæde os over, at problemet er mindre i Esbjerg end mange andre steder, men det er en ringe trøst, når vi ved, hvor stort behovet er

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune

Annonce

Et velkendt problem

Under kommunalvalgkampen i 2017 var et af de store temaer Esbjergs behov for at få flere ind på erhvervsuddannelserne. Gennem dit seneste år har tallet for Esbjerg ligget meget stabilt, men Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), ærgrer sig over, at udviklingen endnu ikke går i en mere positiv retning.

- Det er klart en udfordring, og vi er nødt til at få flere til at vælge den faglærte vej. Vi kan glæde os over, at problemet er mindre i Esbjerg end mange andre steder, men det er en ringe trøst, når vi ved, hvor stort behovet er. For eksempel boomer vindindustrien, så der er et behov, og det er vi klar over, siger han.

Det svenske energiselskab Vattenfall er en af de virksomheder, der i fremtiden kommer til at mange faglært arbejdskraft, og her er man også bekymret over den manglende udvikling i tilslutningen til erhvervsuddannelser.

- Hvis ikke der sker noget, så har det den konsekvens, at vi får sværere ved at få stillingerne besat. Vi har mange, der i løbet af få år går på pension, og derfor er det et problem, vi er meget optaget af, siger Bent Johansen, der er ansvarlig for drift og vedligeholdelse på flere af Vattenfalls vindmølleparker.

Han frygter, at man i fremtiden må kigge andre steder hen end erhvervsuddannelserne for at finde den nødvendige arbejdskraft.

- Jeg frygter, at vi selv kan blive nødt til at efteruddanne personale for at skaffe de kompetencer, vi har brug for. Så det er vigtigt at få fortalt historien til de unge om, at erhvervsuddannelserne åbner for en god karrierevej.

Annonce

Borgmester håber at vende udvikling

Kommunerne bør ifølge Michael Mathiesen generelt tage et større ansvar for i skolerne at introducere børn og unge til håndværksfagene, så gymnasiet ikke automatisk bliver det naturlige valg.

- Fremtidsmulighederne ved at tage en erhvervsuddannelse inden for byggeri og anlæg er mange og gode. Der er løn under uddannelsen og job at få. Man kan blive selvstændig eller videreuddanne sig, og man får lov til dagligt at bruge sine hænder og udfolde sig kreativt, siger formand for Dansk Byggeri Sydjylland Michael Mathiesen.

Den tanke bakker Jesper Frost Rasmussen op om, men slår samtidig fast, at man har igangsat en række initiativer, der skal vende udviklingen.

- Jeg synes, at vi har gjort meget for at ændre tingenes tilstand, og vi har fortsat fokus på området. Men man kan desværre ikke se, at tallet stiger. Vi forsøger forskellige tiltag, og nogle virker bedre end andre, men vi er nødt til at fortsætte. Vi har mange virksomheder, hvor faglært arbejdskraft er vigtigt, siger bormester Jesper Frost Rasmussen (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Billund

Første kandidat har meldt sig: Peter Fredensborg vil være borgmesterkandidat

Annonce