Annonce
Esbjerg

Esbjergs virksomheder fik kvart milliard i krisehjælp: Se hvem der har fået

Holger Chrisitansen A/S på Hedelundvej er med 10,3 millioner kroner den virksomhed i Esbjerg Kommne, som har fået godkendt det største beløb i lønkompensation under coronakrisen. Virksomheden betaler 3,2 millioner kroner tilbage. Foto: Google Street View
632 virksomheder i Esbjerg Kommune har fået godkendt lønkompensation for 223,6 millioner kroner, siden pandemien ramte i marts. Lønkompensationsordningen har forhindret massevis af fyresedler, fortæller direktører, som JydskeVestkysten har talt med.
Annonce

Esbjerg: Corona-krisen har været hård kost for store dele af erhvervslivet, og i Esbjerg Kommune har 632 virksomheder fået godkendt, at de kunne få lønkompensation, hvis de undlod at fyre ansatte.

På landsplan er der givet 12,5 milliarder kroner i støtte til trængte virksomheder, der i stedet for at fyre ansatte har sendt dem hjem på lønkompensation, samtidig med at virksomheden selv betalte en del af lønnen.

Sammenlagt er der godkendt støtte for godt 223 millioner kroner til de 632 virksomheder i Esbjerg Kommune, viser tal fra Erhvervsstyrelsen, der har trukket tallene den 31. august. Det er to dage efter ordningen sluttede.

Topscorer målt i kroner er Holger Christiansen A/S, der fra hovedsædet på Hedelundsvej, beskæftiger sig med salg af autoelektriske dele. Selskabet har fået godkendt lønkompensation for 10,3 millioner kroner, viser udtrækket fra Erhvervsstyrelsen.

Ifølge Lars Almosetoft, administrerende direktør, valgte Holger Christiansen A/S, at gøre brug af statens lønkompensationsordning fra april til juli i år.

- Da corona-pandemien for alvor fik sit tag i Europa, ramte det de vigtigste af virksomhedens eksportmarkeder med et fald i omsætningen og aktivitetsniveauet med over 50 procent. Selv om omsætningen ikke helt forsvandt, var det nok til, at det over en periode på cirka 4 måneder var nødvendigt at sende 80-100 medarbejdere hjem på ordningen.

- Brugen af lønkompensationsordningen har reddet arbejdspladser, da der i foråret ikke var vished omkring pandemiens varighed og styrke. Med andre ord gav lønkompensationsordningen mulighed for at afvente udviklingen, i stedet for at agere på mangelfuldt grundlag, forklarer Lars Almosetoft.

Annonce

Betaler tilbage

Han oplyser videre, at virksomheden i midten af juli trådte ud af ordningen, da man kunne se en stabilisering af omsætningen.

- Dog vil den forventede årsomsætning formentlig være 10 procent under det planlagte budget. Hvis der kommer en hård anden bølge af corona, forventes der yderligere omsætningsudfordringer. En normalisering af eksportmarkederne forventes ikke før 2021-22. På denne baggrund blev det besluttet, at justere omkostningerne blandt andet via arbejdsstyrken for både kontor- og lager-personalet i niveauet 10 procent, siger direktøren.

Holger Christiansen A/S har efterfølgende sendt 3,2 millioner kroner retur til Erhvervsstyrelsen.

Annonce

Var kommet i problemer

Nummer fem på listen er Sport & Eventpark Esbjerg, som har fået godkendt støtte for næsten 4,5 millioner kroner.

Da regeringen den 11. marts tog drastiske skridt i kampen mod yderligere smitte, blev der lukket ned for alle aktiviteterne i Svømmestadion Danmark, Bramming Svømmebad, cafeer, events og aktiviteter i øvrigt. Omkring 130 ansatte blev sendt hjem, og kun to personer blev tilbage på arbejdspladsen.

- Havde vi ikke fået hjælp, var vi kommet i store økonomiske problemer i perioden, konstaterer direktør Niels Bækgård, der samtidig anfører, at han ikke forventer, at SEPE kommer til at betale tilbage til staten.

Annonce

Bevarer kompetencerne

Højt på listen finder man også flere selskaber, som tjener pengene inden for offshore og ikke mindst olieindustrien.

Top ti

1.Holger Christiansen A/S: 10,3 million kroner

2.Blue Water Shipping: 8,5 million kroner

3.Viking Life-Saving Equipment: 5,1 million kroner

4.Babcock Wilcox & Vølund: 4,9 million kroner

5.Sport & Event Park Esbjerg: 4,5 million kroner

6.Altus Intervention: 4,2 million kroner

7.Qubiqa: 3,5 million kroner

8.EfB Elite: 3,4 million kroner

9.Halliburton Denmark: 3,1 million kroner

10.MacArtney: 2,9 million kroner

På jv.dk finder du den fuldstændige liste med 632 virksomheder

Med et stærkt neddroslet niveau på Nordsøen og et fald i olieprisen, har lønkompensationsordningen gjort godt for selskaber i denne sektor. Olieserviceselskabet Altus Intervention, der er en filial af Altus Intervention AS i Norge, har man i alt fået godkendt godt og vel 4 millioner kroner.

Projektmanager Bjørn Barka har tidligere fortalt til JydskeVestkysten, at Altus måtte sende sine 48 offshore-medarbejdere samt flere administrative medarbejdere hjem, hvor det kunne have medført afskedigelse af størstedelen af dem, hvis ikke virksomhedens ansøgning om lønkompensation var blevet godkendt.

På den måde har ordningen også været med til at fastholde betydelige kompetencer, som er væsentlige i offshoreindustrien.

Kort om lønkompensation

Trepartsaftalen om midlertidig lønkompensation skulle holde hånden under en lang række danske lønmodtagere og virksomheder, der blev presset af covid-19-krisen, til at få dækket en del af lønnen. Ordningen blev i flere omgange forlænget frem til og med den 29. august.

Virksomheder, der var ekstraordinært hårdt økonomisk ramt som følge af coronavirus, og stod overfor at varsle afskedigelser for minimum 30 procent af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte, kunne få støtte. Lønmodtageren måtte ikke arbejde under hjemsendelsen.

I begyndelsen af september har Erhvervsstyrelsen registreret, at 100.000 selvstændige har fået samlet 5,5 milliarder kroner i støtte. Erhvervsstyrelsen har fået ansøgninger fra i alt 54.122 virksomheder i forhold til lønkompensation, og udbetalt 12,5 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce