Annonce
Billund

Et år efter: Talent Billund-projektet for unge idrætsudøvere er i god form

Unge idrætsudøvere, forældre og leder var samlet til en workshop for at gøre status over første år med projektet Billund Talent. Foto: Rene Gammelmark

Billund: Unge idrætsudøvere, forældre og ledere under Talent Billund har været samlet for at gøre status efter det første år med Billund Kommunes talentprojekt.

Elevtallet har ligget stabilt på 90-100 deltagere med et aldersspænd fra 10 til 20 år, fortalte direktør Flemming Pedersen.

Louise Kamuk Storm fra Syddansk Universitet har som forsker i talentudvikling og sportspsykologi været tilknyttet projektet en dag om ugen. Hun har været med for at lave et forskningsprojekt om, hvordan man opbygger et talentudviklingsmiljø fra bunden - og samtidig for at give input og sparring til ledere og udøvere i dagligdagen. Ved samlingen gav hun deltagerne et overordnet indblik i både i dagligdagen, og hvordan der bliver arbejdet med Talent Billund i kulissen, og tydeliggjorde de værdier, der kendetegner miljøet.

Annonce

Træning i livet

Talent Billunds opgave er at give de idrætsudøvere, der ønsker at dygtiggøre sig mere, adgang til den træning og de ressourcepersoner, der er behov for.

Dette sker naturligvis gennem træning - men målet er også at tilbyde et miljø, hvor man sammen med ligesindede, udvikler færdigheder, der rækker udover sporten.

Hvordan der bliver arbejdet med dette gav Jacob Pedersen eksempler på.

Eleverne hos Talent Billund arbejder blandt andet med at få hverdagen med skole og sport til at hænge samme, med at skulle håndtere pres i konkurrence og til eksamen samt at udvikle modet til at fejle og spørge om hjælp, forklarede han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce