Annonce
Varde

Et år med Fitnesscenter i Janderup: Let at træne tæt på

Det blev søndag markeret, at Janderup Fitness fylder et år. Der kom mange nye medlemmer. Motionisterne kan lide at træne lokalt.

Janderup: Søndag blev det markeret med åbent hus, at det nu er lidt mere end et år siden, at et fitnesscenter blev indviet i Janderup. Der var før åbent-hus-arrangementet cirka 110 medlemmer af fitnesscentret, og det er egentlig tilfredsstillende, siger formand for Janderup Fitness, Susanne Dammark.

- Men vi kunne tænke os flere medlemmer, siger Susanne Dammark.

Det fik fitnesscentret også. Allerede i løbet af den første halve time havde små ti personer meldt sig ind.

- Det er da muligt at træne i Varde og i Oksbøl og i Esbjerg. Men det er jo godt, at vi har har et motionscenter tæt på, siger Susanne Dammark.

Annonce

Udstyr er købt nyt

Al udstyr i Janderup blev sidste år købt nyt. Det er for eksempel ti spinningcykler.Der er investeret cirka 600.000 kroner.

Der er frivillige instruktører.

Fitnesscentret har ikke modtaget støtte.

Det ligger i Aktivitetshuset.

Det koster 1800 kroner at træne i et år.

Greger Grau på 79 år holder sig i gang. Foto: John Randeris

Han træner lokalt

Én af motionisterne er den 50-årige Kurt Andreasen, som arbejder som landmålingstekniker i Esbjerg.

- Jeg har trænet siden februar. Det er på grund af mit helbred, jeg har nogle småskavanker. Jeg var begyndt at træne, også hvis ikke der havde været et fitnesscenter her. Så var det nok blevet i Esbjerg, hvor mit arbejde er. Og så er spørgsmålet, om det ville blive lige så hyppigt, siger Kurt Andreasen, der er glad for, at fitnesscentret er så tæt på

Han træner sin styrke, altså muskler, uden at det skal forveksles med bodybuilding. Det er for at vedligeholde musklerne og for at blive lidt småskader kvit.

Helle Thoboe er nyt medlem. Hun meldte sig ind under åbent-hus-arrangementet. Foto: John Randeris

79-årig er med

En anden motionist er Gregers Grau, der i en alder af 79 år har formået at holde sig i god form.

- Jeg er tidligere officer, siger Gregers Grau, der altså er vant til at lave fysisk træning fra et langt arbejdsliv.

- Men det var ikke det samme i militæret, der var det mere gymnastik, siger Gregers Grau, der næppe var begyndt i et fitnesscenter, hvis ikke der var et ultralokalt i Janderup.

Susanne Dammark er formand for Janderup Fitness. Foto: John Randeris

Tilflytter meldte sig ind

En af dem, som søndag meldte sig ind, var Helle Thoboe, 64 år, som er tilflytter til Janderup.

- Jeg har tidligere dyrket fitness i forbindelse med min arbejdsplads, Odense Kommune. Nu er jeg på efterløn og er flyttet til Janderup, fordi jeg er blevet kæreste med en tidligere skolekammerat, som jeg fik kontakt til på Facebook, siger Helle Thoboe, som er tidligere dagplejer på Fyn.

Nu får hun også mulighed for at lære nogle af de lokale at kende i Janderup Fitness.

Der var kagemand til åbent hus. Foto: John Randeris
Janderup Fitness fylder et år.Foto: John Randeris
Janderup Fitness fylder et år.Foto: John Randeris
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Sydjylland

Efter økonomisk rygstød: Nu håber Esbjerg-center at tiltrække unge forskere

Annonce