Annonce
Udland

Et år senere er grottedrengene fra Thailand berømtheder

Candida Ng/Ritzau Scanpix
Søndag er det et år siden, at 12 fodbolddrenge og deres træner blev spærret inde i en oversvømmet grotte.

Et år efter at de var fanget i en grotte i det nordlige Thailand i mere end to uger er 12 drenge og deres fodboldtræner stadig ved at vænne sig til deres nyfundne berømmelse.

De har turneret verden rundt, deltaget i det amerikanske talkshow "The Ellen DeGeneres Show", der er blevet udgivet mindst to bøger om dem, og inden længe kan berømmelsen nå nye højder, når filmen "The Cave" - "Grotten" - får premiere på Netflix senere i år.

Så livet har i den grad forandret sig for drengene, hvoraf mange kommer fra fattige kår.

Dog er det ikke muligt at få dem til at fortælle om det. De har nemlig afgivet alle interviewrettigheder til underholdningsselskabet SK Global i Hollywood.

Samtidig er det selskabet 13 Tham Luang, der er dannet af drengenes forældre og navngivet efter grotten, der ejer alle rettigheder til billeder af drengene.

I dag er drengene tilbage i skole, og træneren har åbnet sit eget fodboldakademi i den lille landsby Mae Sai nær Tham Luang-grotten.

Men det er svært at undgå spotlyset, da de konstant bliver genkendt, ligesom at deres sociale medier har tiltrukket titusindvis af følgere.

Men de har det godt, forsikrer en talsperson for den thailandske premierminister.

- Børnene har det fint og går i skole, siger Weerachon Sukhontapatipak ifølge nyhedsbureauet Efe.

- Børnene har det godt og er glade. De har lært meget af at være fanget i grotten. Det var en stor oplevelse, tilføjer han.

Det var den 23. juni 2018, at de 12 drenge i alderen fra 12 til 16 år og deres træner, Eakapol Chanthawong, fra den lokale fodboldklub "Vildsvinene" gik ind i Tham Luang-grotten.

Det regnede, og vandet steg. Drengene gik længere ind, og gangene i grotten blev oversvømmet flere steder.

Der var frygt for, at drengene var døde. Dykkere ledte efter dem, og efter ti dage blev de fundet af en britisk dykker.

De var alle i live.

Dykkere bragte mad, vand og medicin ind til de indespærrede drenge, der befandt sig på en mudderbanke næsten fire kilometer fra grottens indgang.

De havde klaret sig ved hjælp af meditation, som træneren lærte dem.

En efter en blev de bragt ud. Bedøvet og ført ud af en dykker.

18 dage efter at de gik ind, var alle ude igen.

Søndag afholdes der et løb nær grotten for at markere etårsdagen, og mandag vil drengene og deres træner deltage i et buddhistisk ritual nær grottens indgang for at takke for deres mirakuløse redning.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce