x
Annonce
Sport

Et år siden: Tragisk dødsfald blev til et pengeslagsmål

Stephane Mahe/Reuters

Fodboldverdenen græd, da Emiliano Sala for et år siden døde i et flystyrt midt i et klubskifte, som har efterladt to klubber i en strid om penge.

For præcis et år siden døde fodboldspilleren Emiliano Sala.

Tirsdag bliver han mindet af familien ved et mindre og stille privat arrangement, oplyser familiens advokat ifølge AFP.

Men hvad skete der for et år siden.

Sala styrtede ned med et fly over Den Engelske Kanal 21. januar 2019, efter at han skulle være skiftet fra Nantes til Cardiff.

Den 28-årige argentiner fløj mod den walisiske by, som skulle betale 127 millioner kroner til den franske klub. I Cardiff jublede man over udsigten til at få målmageren, som kunne sikre klubben overlevelse i Premier League.

Men Sala nåede aldrig frem.

Det lille Piper Malibu-propelfly med en pilot og Sala om bord forsvandt fra radaren cirka 20 kilometer fra kanaløen Guernsey.

- Jeg er på et fly, der virker til at være ved at falde fra hinanden. Jeg er så bange, lød en af beskederne fra angriberen til familie og venner, som han nåede at sende fra flyet.

Vraget blev lokaliseret 3. februar efter omfattende eftersøgning. Salas lig blev fundet fire dage senere.

Den britiske flyhavarikommission oplyser på etårsdagen for det tragiske dødsfald, at efterforskningen er tæt på afsluttet, og at der vil blive offentliggjort en rapport i slutningen af marts 2020.

De græd i Nantes, og de græd i Cardiff. Hele fodboldverdenen sørgede med Salas efterladte.

Bag sorgen over tabet gemte sig dog også et andet tab. Et økonomisk tab, som skulle placeres i enten Nantes eller Cardiff. Skulle Nantes stadig have de 127 millioner kroner af Cardiff, som aldrig nåede at få sin nye angriber?

For mens Emiliano Sala for familien var et personligt uerstatteligt tab, så var han i en kynisk fodboldverden et aktiv til en værdi af 127 millioner kroner.

Og én ulykke kommer sjældent alene, som det siges. Det gjaldt i dette tilfælde for både Sala-familien og Cardiff.

Cardiff overlevede ikke i Premier League, og Emiliano Salas far, Horacio, døde tre måneder efter sønnen. Faren døde af et hjerteanfald og blev 58 år.

Der er en verden til forskel økonomisk på, om man spiller i Premier League eller i den næstbedste række i England.

Cardiff sagde længe, at man gerne betalte transfersummen for Sala, hvis det blev afgjort, at aftalen tilsagde det.

Klubberne kunne dog ikke blive enige.

Den økonomiske tvist blev indbragt for Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), som i slutningen af september afgjorde, at Cardiff skulle betale 45 af de 127 millioner kroner plus renter på fem procent fra og med 27. januar til Nantes.

Det svarede til den første af de tre rater, som betalingen skulle være faldet i.

En blød mellemvej, som begge klubber kunne sluge, kunne man tro.

Men nej.

Cardiff mener ikke, at man skal betale noget, fordi alle papirer ikke nåede at blive underskrevet, da spilleren aldrig nåede frem.

- Det ser ud til, at komitéen er nået frem til en konklusion på et spinkelt grundlag i sagen uden at have set på den fulde dokumentation fra Cardiff til Fifa, lyder det fra den walisiske klub.

Derfor har Cardiff anket afgørelsen til sportens øverste domstol, Den Internationale Sportsdomstol (CAS), selv om klubben risikerer en hård straf for ikke at betale til tiden.

Så mens vi runder årsdagen for tragedien, som kostede Sala livet, slås de to klubber fortsat om, hvem der skal bære den tungeste økonomiske byrde for Salas død.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kongehuset aflyser alle arrangementer i forbindelse med Genforeningen

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Annonce