Annonce
Esbjerg

Et af Ribes helt store arkæologi-projekter er gået i gang

Arkæolog Claus Feveile leder udgravningen mellem Ribe Kunstmuseum og det gamle posthus. Udgravningen forventes at stå på omkring et år, hvorefter der venter et omfattende analysearbejde. Foto: Kåre Welinder

Nye, naturvidenskabelig teknik udfordrer den viden om Ribe, som byens arkæologer tidligere har fundet frem til. Den store udgravning ved Ribe Kunstmuseums have skal dermed detaljere fortællingen om Ribes fortid.

Ribe: Selv om arkæologerne har en nogenlunde idé om, hvad man forventer at finde i den store udgravning, der netop er sat i gang ved Kunstmuseets Have i Ribe, så medfører nye, videnskabelige teknikker, at man kan analysere en udgravning, som man aldrig har gjort før.

- Det er både fagligt spændende og fagligt udfordrende. I Ribe har vi aldrig tidligere foretaget en så detaljeret udgravning, så det er et af de helt store projekter i Ribe, både hvad angår kompleksitet, økonomi og det rent omfangsmæssige, siger ledende arkæolog fra Sydvestjyske Museer, Claus Feveile.

Selve udgravningen breder sig over omkring 150 kvm mellem Ribe Kunstmuseum og det gamle posthus, hvor en vigtig del af Ribes gamle markedsplads lå i årene 700 og 900. Hvor man graver dybest kommer man omkring 2,5 meter ned i kulturlagene, mens der er fast arbejde til 10-12 arkæologer.

- Vi ved præcist, hvad vi vil finde, og så kan man jo spørge sig selv, hvorfor vi så graver netop her? Svaret er, at der rent naturvidenskabeligt er sket rigtigt meget, siden vi sidst gravede her i 90'erne, og derfor kan vi nu foretage analyser af lagene på en meget mere detaljeret måde end tidligere, siger Claus Feveile og forklarer, at man bruger det, der kaldes High Definition-arkæologi.

Haven er åben

I det kommende år vil stipassagen langs Ribe Kunstmuseums have været lukket, men selve haven er åben og kan nås ved at bruge broerne over andeøerne.21. juni vil der være officiel åbning af udgravningen.

Der vil løbende være Åbent Hus-arrangementer, hvor folk kan få info om udgravningen, ligesom man vil have mindre udstillinger på Museet Ribes Vikinger.

Det er Professor Søren Sindbeck fra Århus Universitet, der har muliggjort den 16 mio. kr. dyre udgravning.

Gøres bedre

Derved stiller arkæologerne spørgsmålstegn ved noget, de selv har undersøgt og analyseret tidligere, men det bekymrer ikke Claus Feveile.

- Det handler om at detaljere fortællingen om Ribe og gøre den bedre, siger han og forklarer, at udgravningen foregår på toppen af det, der tidligere var Ribes enorme markedsplads.

Selv om arkæologerne har en nogenlunde idé om, hvad man finder, så er man forberedt på overraskelser.

- Når man graver i Ribe finder man altid noget, man ikke forventer. Det ville være underligt andet, og det er med til at gøre udgravningen ekstra spændende, men det er i selve High Definition-analysen, at vi forventer at finde helt nye svar, siger Claus Feveile og uddyber, at udgravningen vil tage omkring et år, hvorefter alle resultater skal analyseres.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Østerby-barnet fik kommunal toppost: Jørn Henriksen stopper efter 15 år som direktør for Børn & Kultur

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sydjylland

Har skudt 157 dyr: Nu er alle vildsvin i Danmark døde

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Tønder For abonnenter

Tønder kommunes forbrug af Roundup brager i vejret: Brugen af pesticider mere end fordoblet på fire år

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Annonce