Annonce
Aabenraa

Ét-benet og på el-scooter: Hans samler skrald i den indre by

Hans Nielsen samler skrald i den indre by, når han kører rundt på sin el-scooter. Foto: Jan Sternkopf
Hans Nielsen bruger sine ture rundt i den indre by til at gøre en god gerning: Han samler skrald. Andres skrald vel at mærke. Udstyret med en tang og en stor pose gør han byen lidt kønnere at færdes i.
Annonce

Aabenraa: Hans Nielsen er kendt i bybilledet i Aabenraa, hvor han ofte ses på ture gennem gaderne i den indre by. Enten på gå-ben og krykker eller sin elektriske scooter efter at han for 43 år siden fik amputeret det ene ben på grund af knoglekræft.

For et lille års tid siden forlod den nu 64-årige arbejdsmarkedet, hvilket har givet ham nye muligheder for at fylde dagen op med aktiviteter. Han kunne godt tænke sig noget frivilligt arbejde, vel vidende at hans handicap sætter en begrænsning.

- Men gerne tre til fem dage om ugen, halvdags - helst formiddag, lyder det fra Hans Nielsen, der indtil videre har sat sig selv i arbejde: Han er således begyndt at samle skrald - primært i centrum.

- Jeg skal lige tænke på, at der er tilstrækkelig strøm på scooteren - jeg skulle jo nødig køre tør, når jeg er undervejs, fortæller Hans Nielsen.

Udstyret med en tang og en stor plastsæk samler han papir, plast og flasker.

- Eller hvad jeg ellers kan have i posen. Det hele lægger jeg så i de offentlige affaldscontainere, som kommunen har stillet op, fortæller Hans Nielsen.

Annonce

Flere om arbejdet

Det bliver alligevel til en del, når han tager sin runde - som regel et par gange om ugen.

- En fire-fem kilo, skønner han.

Det er dog kun en lille del, han samler op. For der er mere affald i gaderne, mener han.

- Men jeg er ikke den eneste, der samler. Der er også andre i gang - borgere ligesom jeg.

Han er godt klar over, at han egentlig bare kunne lukke øjnene og lade stå til. For i bund og grund er det jo slet ikke hans problem.

Men så kender man ikke Hans Nielsen.

- Det kan jeg ikke få mig selv til. Vi har alle et medansvar for, at byen ser pæn ud. Derfor må vi hver især gøre noget, hvis vi har mulighederne og evnerne, i stedet for at vente på at andre klarer det for os.

I denne corona-tid er det især éngangs-plasthandsker, der sørger for fast arbejde. Enten fordi folk bare smider dem efter brug, eller fordi handskerne er så lette, at selv det mindste vindpust blæser dem ud af skraldespanden igen.

Hans Nielsen har ved flere lejligheder observeret, at folk ikke er gode til at benytte de opstillede skraldespande.

Annonce

Balancegang

- Det er lidt af en balancegang, om man skal give folk en reprimande, fordi de sviner, eller om man skal holde sin mund. Man kan jo nærmest komme galt afsted, hvis man vover at gøre folk opmærksomme på, at de bør tage vare på deres affald. Det gælder især voksne og unge. Børn derimod er rigtig flinke til at lægge skrald i skraldespanden.

Cigaretskod har han opgivet at samle op. Ikke fordi de er svære at få fat i med tangen - men fordi der er så mange.

- De er næsten umulige at komme til livs. De ligger alle vegne.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce