Annonce
Varde

Ét forsamlingshus i Varde Kommune skiller sig ud - men det er der en særlig grund til

Inger Nørregaard og Mette Kristensen ved Næsbjerghus tilbage i 2020, hvor de fik leveret kunst af Poul Erik Bech. Arkivfoto
Fast medlemskontingent og forpagtningsafgift er de primære årsager til, at foreningens økonomi ikke står så skidt til, hvis man sammenligner med de øvrige forsamlingshuse i Varde Kommune.

Næsbjerg: Næsbjerg Forsamlingshus, der er foreningen bag Næsbjerghus, havde i 2020 et overskud på 265.000 kroner, og i 2021 budgetterede man med et overskud på 127.000 kroner.

Vi er glade for det resultat, som foreningen har haft, og at vi kommer ud med skindet på næsen. Vi har lige siden Næsbjerghus blev bygget nydt en kæmpe opbakning fra lokalsamfundet, og det har vi været glade for.

Inger Nørregaard, formand Næsbjerghus

Overfor avisen afslører formand Inger Nørregaard, at 2021-overskuddet ikke helt holder stik i forhold til de tal, der var budgetteret med. Det er nærmere en halvering, men de klarer sig stadig markant bedre, end mange af de øvrige forsamlingshuse i kommunen.

Årsagen til dette skyldes, at foreningens primære indtægter kommer fra medlemskontingent og den forpagtningsafgift, som forpagter Tue Nielsen betaler for at drive stedet.

Annonce

- Vi er glade for det resultat, som foreningen har haft, og at vi kommer ud med skindet på næsen. Vi har lige siden Næsbjerghus blev bygget nydt en kæmpe opbakning fra lokalsamfundet, og det har vi været glade for, fortæller Inger Nørregaard.

Foreningen har fortsat store renteudgifter, da den i 2010 lånte penge fra lokale investorer til opførelsen af det moderne forsamlingshus. Det løb op i fem millioner kroner, og i dag står et hus, der på mange måder adskiller sig fra mange af de øvrige forsamlingshuse med sit nyere og mere moderne udtryk.

Det siger Sandie Eis Ravn, formand for Kultur og Fritid, om forsamlingshuse

Er det vigtigt, at Varde Kommune har disse forsamlingshuse?

- Ja, det er det helt sikkert. I gamle dage gik man på kro for at samles, men mange steder mødes man i dag på forsamlingshusene, når der skal holdes fester og større arrangementer.

Hvorfor skal man fra kommunal side gå ind og støtte med penge?

- Vi skal som kommune være med til at holde hånden under forsamlingshusene i en tid, hvor det har været svært, og meget har været lukket ned, så der ikke kunne afholdes fester. Når coronaen er væk i fremtiden, kan forsamlingshusene forhåbentligt være med til at give livskrydderi til folk i de mange lokalsamfund.

Ikke nemme år

Fornemme faciliteter er dog ikke nok i sig selv. Specielt ikke i de seneste år, hvor det bestemt ikke altid har været nemt at drive forsamlingshus.

- Der har selvfølgelig været en nedgang forstået på den måde, at huset har været lukket ned halvdelen af tiden, siden covid-19 kom ind i vores samfund. Jeg er dog taknemmelig for, at vi har klaret os så godt, og at vi har en dygtig forpagter, som har arrangeret spændende arrangementer og holdt gode fester, når det var muligt.

Inger Nørregaard fortæller videre, at stedets moderne rammer spiller en afgørende rolle for, at man kan lokke både lokale og folk udefra til.

- Vi har flotte rammer til bryllupper og nogle fine udendørsfaciliteter. Så det kan i den grad betale sig at investere i lokale samlingspunkter som vores. Mange mennesker har en andel i stedet og betragter det som deres hus. De føler et ejerskab og tager ansvar for Næsbjerghus, og jeg synes på mange måder, at det er blevet Næsbjergs stolthed.

Sammen med Tinghøj Forsamlingshus fik Næsbjerg Forsamlingshus et negativt svar på foreningens ansøgning om økonomisk støtte og må dermed se langt efter tilskud.

- Vi forstår godt, at vi ikke har fået et økonomisk tilskud, når vi ser, hvordan de andre forsamlingshuse har været ramt. Det er helt fortjent, siger Inger Nørregaard, der har været formand siden 2012.

Annonce
Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Annonce