Annonce
Tarm

Et forsorgshjem for unge må gerne være indrettet som et hyggeligt, gammelt hjem

Ernæringsassistens Liza Mikkelsen gør klar til at anrette i spiserummet på Fastershus. Bemærk den hyggelige stemning. Der er ikke meget institution over Fastershus. Foto: Johan Gadegaard
Forsorgshjemmet Fastershus er indrettet i et gammelt plejehjem, og forstanderen og de andre ansatte har gjort meget ud af, at det skal være hyggeligt og hjemligt. Netop nu søger Fastershus om at udvide med fire pladser. Men Fastershus vil fortsat være et lille sted, og det er helt bevidst.
Annonce

Faster: Forstanderen for Fastershus hedder Henrik Ulrich Nielsen, men beboerne kan godt finde på at kalde ham "Boss" eller "Høvding". Det er helt fint for ham.

Henrik var med fra begyndelsen for tre år siden, hvor Margit Gosvig købte bygningerne til formålet, og forsorgshjemmet er blevet helt, som han forventede det.

- Jeg har mange års erfaring med store og små forsorgshjem. De store kommer nemt til at ligne kedelige institutioner. Et forsorgshjem for unge må gerne være indrettet som et godt, gammelt hjem. Det må gerne ligne et hus, og så er det her hus jo fasters hus. Det griner vi lidt ad. Vi har fyldt gangene med gamle billeder fra fasters liv. Det synes beboerne er sjovt, for de gamle billeder er jo både hyggelige at kigge på, og så fortæller de en historie, siger Henrik Ulrich Nielsen.

Fastershus

Fastershus er et døgntilbud, der henvender sig til unge mellem 18 - 30 år med særlige sociale - og lettere misbrugsproblemer, og som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig.

Optagelse på Fastershus kan ske ved, at man enten ringer til Fastershus eller direkte møder op på adressen Møllebækvej 3, Faster - det såkaldte selvmøderprincip. Man kan også blive henvist af en sagsbehandler, herunder også andre tilsvarende boformer.

Fastershus er beliggende i det tidligere nyistandsatte Fasterbo Plejehjem med omkringliggende smukke grønne arealer.
Der er adgang til et stort fælles køkken, hvor den daglige fælles madlavning foregår, samt store lyse fælles arealer indeholdende blandt andet opholds - og tv stue. Der er to terrasser, hvor grill og fælles samvær kan finde sted. Der er fælles vaskerum.

Der er en miniskov på matriklen, hvor bålplads og hængekøjer giver mulighed for hygge, friluftsnydelse og overnatninger i det fri.

Der er et værksted, hvor cykler, scooter, kajakker med vider kan repareres og opbevares.

Det er Margit Gosvig, der ejer bygningerne. Hun er også formand for bestyrelsen for Fastershus.

Kilde: Fastershus.dk

Annonce

Stort behov for huset

Er Fastershus blevet, som du havde forventet?

Stort set ja, men jeg er måske blevet en lille smule overrasket over, at behovet for en indsats for denne gruppe er så stort. Og at der er så mange unge, der falder igennem, og for eksempel ikke får en uddannelse eller blot færdiggør folkeskolen. Det kan være svært for en på 19 år at se ti år frem. Mange unge har ikke tålmodigheden til at tage en uddannelse, siger Henrik Ulrich Nielsen.

- Der er meget, man kan misbruge i dag. Der er en bred vifte af misbrugere af medicin, alkohol og narko. Mange, der kommer her, har en diagnose med. De har været igennem meget udredning, på trods af, at de er så unge. I begyndelsen af min karriere tilbage i midtfirserne var forsorgshjemmene befolket med en flok midaldrende mænd, der typisk drak alkohol og røg hash, og der var ikke pædagogisk uddannet personale på stederne, siger Henrik Ulrich Nielsen.

- I dag er billedet et helt andet. Det kan godt give lange dage at være forstander. Men det går i blodet på en, og jeg har ingen, der venter på mig derhjemme, så jeg kan engang imellem sove herude eller tage en julevagt. Og det, der gør netop dette arbejde spændende, er, at rigtig mange af de unge mennesker, der har været her, ender med at blive udskrevet til noget positivt og komme herfra på en hensigtsmæssig måde. B er for eksempel på vej i en rigtig retning. Og vi har andre tidligere beboere, der efter årelangt kokainmisbrug er kommet ud af misbruget og for eksempel i dag går på universitetet, eller er kommet godt hjem til netværket i den by, de oprindeligt kom fra, siger Henrik Ulrich Nielsen.

Forstanderen er meget glad for placeringen i Faster, og naturligvis også helt bevist om, at der findes et misbrugsmiljø i Skjern.

- Fanden har skabt kokain og de her piller, som man hverken kan se, mærke eller lugte. Det forholder vi os til. Der er mange samarbejdspartnere til et sted som Fastershus, for eksempel også psykiatrien og et misbrugscenter. Nogle gange skal vi tage kampen her. Sådan er det. Men det er vigtigt at understrege, at Fastershus ikke er et behandlingssted, siger Henrik Ulrich Nielsen.

Annonce

Fire nye pladser på vej

Henrik får hjælp af otte fastansatte, og Fastershus har i dag ti pladser i stueetagen. Der er ansøgt om fire pladser mere, der kan stå klar hurtigt i det nye år, hvis alt flasker sig. De nye værelser skal ligger på 1. sal.

- Der er klagefrist til den 30. december. Vi fik en del kommentarer fra lokalområdet, da vi ville i gang for tre år siden. Nu har lokalbefolkningen vænnet sig til os, og indtil nu ser det ikke ud til, at der kommer ret mange indsigelser mod udvidelsen, siger Henrik Ulrich Nielsen.

Hvad er det, Fastershus kan?

- Det er både den mindre størrelse på huset og tilgangen til de unge mennesker. Tætheden i huset gør, at det er anderledes at være her. Og vores faglige tilgang gør, at vi har fred og ro. Vi har et godt samarbejde i huset. Vi behandler hinanden med værdighed. Og så har de unge mennesker også humor. Det er rart, siger Henrik Ulrich Nielsen.

Wenche sidder i sofaen i et af opholdsrummene i Fastershus og læser. I dag er der 10 lejligheder til beboerne på forsorgshjemmet. Der er netop ansøgt om tilladelse til at atablere fire pladser mere. Foto: Johan Gadegaard
Forstanderen på Fastershus, Henrik, går også under kaldenavnene "Høvdingen" eller "Boss". Sådan er det typisk for en forstander på et forsorgshjem. Det har jeg det helt fint med, siger Henrik Ulrich Nielsen. Foto: Johan Gadegaard
Køkkenet på Fastershus ligger lige ved siden af spiserummet, så beboerne og personalet kan følge lidt med i - og dufte - hvad, der er i ovnen. Foto: Johan Gadegaard
Socialpædagog Christina Mortensen er begejstret for at arbejde på Fastershus, hvor man kan se, at indsatsen gør en forskel for de unge mennesker, der bor på stedet i kortere eller længere perioder. Foto: Johan Gadegaard
En god kop kaffe eller the og en god snak med personalet eller de andre beboerne gør godt på Fastershus, hvor der er mange hyggekroge og sofaer, der er velegnet til god samtale. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce