Annonce
forside

Et godt efterår for Esbjerg Kommune. Millionerne ruller ind

Læserbrev: Inden for de sidste tre til fire uger har jeg som ordfører for Enhedslisten været med til at sende 14,5 millioner kroner i retning af Esbjerg Kommune - til diverse trafikale projekter. To af projekterne har vi fundet penge til i forligskredsen "Bedre og Billigere Kollektiv Trafik", som regeringen ikke deltager i, men som udgør et flertal uden om regeringen.

Det drejer sig dels om 10 millioner kroner til et busprojekt, som skal skabe bedre fremkommelighed for busserne i Esbjerg Nord, bedre skiftemuligheder ved Gjesing Station og forberedelse af eldrift for bybusserne i Esbjerg. De 10 millioner kroner er det næststørste beløb, vi i forligskredsen har bevilget i denne omgang til busprojekter i hele landet. Kommunen medfinansierer med et lige så stort beløb.

Desuden har vi i forligskredsen fundet penge - 4,4 millioner kroner - til et cykelstiprojekt, som Esbjerg Kommune tidligere har ansøgt om: Cykelsti fra Ribe til Vadehavet/Vadehavscentret. Også her er der tale om kommunal medfinansiering på 50 procent.

Slutteligt har alle Folketingets partier besluttet at afsætte 90.000 kr. til etablering af en såkaldt Manø-ordning med tilskud til fælles transport af gods til og fra Mandø. Pengene har vi hentet i den tilskudsordning, der findes for transport af gods med færge til de mange danske øer. Vi synes ikke Mandø skulle snydes for tilskud til godstransport, når nu alle de andre øer nyder godt af ordningen. Det er lige så dyrt at få bragt gods frem og tilbage ad Låningsvejen, som det er med færge til de andre øer.

Det har jo været en sand fornøjelse - når man nu bor i Esbjerg, og er valgt her - at være med til at bevilge så mange penge til forbedringer af den kollektive trafik, til cyklisme og til støtte for "vores" ø i Esbjerg Kommune. Det er godt at kunne sætte Esbjerg på landkortet, især når det drejer sig om projekter, der i den grad er Enhedslistens politik på trafikområdet og i forhold til vores små øer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce