Annonce
Haderslev

Et halv kilometer vandløb befriet fra cementrør

Foto: Haderslev Kommune

Et vandløb er kommet frem i lyset igen. Haderslev Kommune har det befriet det fra rørene til gavn for mennesker og dyr.

Halk: 500 meter vandløb - Bejerholm Bæk - er genåbnet. Den lille bæk, der løber bagved Halk Kirke, har i mange år strømmet gennem store rør under jorden.

Men rørene var gamle, og trærødder og tidens tand havde ødelagt rørene, så der ikke længere var særlig god gennemstrømning.

Her i september har Haderslev Kommune derfor fjernet de gamle rør og genåbnet en strækning på cirka 500 meter af det offentlige vandløb.

Det har været et arbejde, der har krævet stor forsigtighed, fordi bækken ligger i beskyttet natur, så de store maskiner ikke satte aftryk.

Nu er arbejdet færdigt. Og det betyder, at man nu kan nyde synet af bækken, der løber bag ved kirken.

Bejerholm Bæk sikrer afvanding fra markerne, og håbet er også, at det vil være til glæde for dyr, planter og insekter.

Foto: Haderslev Kommune
Annonce

Over 100 km rør

Der er cirka 177 kilometer rørlagte vandløb i Haderslev Kommune, har kommunen tidligere oplyst til JV. De omfatter strækninger af blandt andre Gels Å, Gram Å samt flere andre større vandløb.

Ifølge en gammel bestemmelse er de rørlagte vandløb er en offentlig opgave på linje med de offentlige veje. I flere landkommuner forsøger kommunerne at genprivatisere de gamle rørlagte forløb.

Det vil koste op mod 100 millioner kroner, hvis kommunen på ny skal rørlægge samtlige 177 kilometer vandløb, der i forvejen er rørlagt. Kommunen har fra gammel tid pligten til vedligeholdet af de mange kilometer rørlagte vandløb, og de rør synger flere steder på sidste vers.

De fleste steder, hvor rørene ligger, er jorden privat, men trods det, ligger vedligeholdet hos kommunen, også helt ude i det åbne land.

Den billigste løsning ville være at lukke vandløbene op i lyset igen som almindelige vandløb, men ofte er der landbrug, som eksempelvis får gennemskåret en mark af et vandløb, hvis de bliver fritlagt igen.

Foto: Haderslev Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Ny isbar på Gravene åbner i maj

Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce