Annonce
Haderslev

Et halvt år efter corona-smitte: Birgitte har svært ved at huske og trække vejret

Birgitte Damm var en af de første i Haderslev, der blev smittet med corona-virus. I dag ved hun stadig ikke, hvordan hun blev smittet. Foto: Frederik Brogaard
Birgitte Damm var én af de første, der blev smittet, da corona-virussen ramte landet tilbage i marts. Et halvt år senere har virussen sat dybe spor hos Birgitte, der har fået flere senfølger efter sygdommen.

Haderslev: ”Du har ikke influenza. Du har corona.”

Det var den besked, 57-årige Birgitte Damm fra Haderslev fik af sin læge den 15. marts. I ugen op til havde hun ligget syg med en voldsom hovedpine og vejrtrækningsbesvær, netop som corona-virussen ramte landet.

I første omgang troede hun, at der var tale om en influenza. Da hun ikke havde været i udlandet, kunne der ikke være tale om corona-virus, fik hun at vide. Alligevel blev Birgitte spurgt, om hun ville tage en influenza-test, så sundhedsmyndighederne havde noget at sammenligne corona-virussen med. Seks dage senere kom den chokerende besked fra lægen.

Annonce

- Der løb rigtig mange tanker igennem hovedet, om hvor jeg havde været, om mine forældre, som ikke er helt unge mere, og om naboens kæreste, der var gravid på det tidspunkt, siger Birgitte Damm, som ikke aner, hvorfor eller hvordan hun blev smittet.

- Der var ingen af mine kolleger, der havde været smittet og jeg kender heller ikke andre, der var, siger hun.

Kan intet huske

Denne tirsdag er det præcis et halvt år siden, Birgitte Dam blev ringet op af sin læge.

Hun sidder på sin altan og nyder en kop kaffe i solen, som fra en skyfri himmel skinner ned i baggården ved hendes lejlighed i midtbyen i Haderslev. Udefra set ånder alt fred og idyl, men det sidste halve år, har langt fra været præget af mange lyse timer for den 57-årige jobkonsulent. Da først Birgitte var smittet med corona-virus, var den ikke sådan lige at slippe af med.

Birgitte Damm har svært ved at huske ting, efter at hun i foråret var syg med covid-19. Foto: Frederik Brogaard

- Normalt, når man har influenza, kan man tage nogle Panodiler mod smerten, men her var der ikke noget, der hjalp. Der var ikke noget, der kunne tage hovedpinen, og jeg kan faktiske ikke huske ret meget fra den uge, hvor det var værst, siger Birgitte Damm.

Hun blev heldigvis frisk igen, og havde det egentlig fint, efter at hun blev rask. Men det skulle vise sig, at corona-virussen har sat sig væsentligt dybere spor, end hun lige regnede med.


Jeg kan ikke holde til ret meget. Når jeg kommer hjem fra arbejde, skal jeg have en lur. Hvis ikke, jeg kunne arbejde hjemmefra to til tre dage om ugen, så var jeg blevet deltidssygemeldt.

Birgitte Dam


Annonce

Et gok i nøden

Knap to måneder efter, at Birgitte Damm har været syg med covid-19, begyndte de første tegne på følgevirkningerne af sygdommen at vise sig. Det ramte hende som et gok i nøden. Helt bogstaveligt.

- Jeg begynder at få nogle dunk oven i hovedet, hvor jeg bliver træt og har svært ved at få vejret. Jeg troede jo, jeg var klar, og at jeg kunne en masse ting, men så blev jeg ramt igen, fortæller Birgitte Damm.

I dag døjer Birgitte med åndedrætsbesvær, susen for ørerne, og hun har svært ved at huske og koncentrere sig.

- Jeg kan ikke holde til ret meget. Når jeg kommer hjem fra arbejde, skal jeg have en lur. Hvis ikke jeg kunne arbejde hjemmefra to til tre dage om ugen, så var jeg blevet deltidssygemeldt, fortælle Birgitte Damm, og forsætter.

- Jeg er egentlig et meget socialt menneske, og jeg kan også stadig gå ned i byen og få en drink, men så betaler jeg også prisen, når jeg er helt smadret dagen efter. Så kan jeg sove en fire til fem gange i løbet af en dag, siger hun.

Annonce

Bange for at blive smittet igen

De sidste par uger har antallet af smittede med corona-virus i Danmark været stigende, men Haderslev Kommune er heldigvis ikke blevet ramt i samme grad som blandt andet hovedstadsområdet.

Selvom Birgitte Damm allerede har været syg med covid-19 én gang, burde hun derfor ikke kunne blive smittet igen. Men hun er alligevel bange for, at det kan komme til at ske.

- Jeg er jo faktisk blevet ekstra udsat, for nu er min krop jo halvt ødelagt. Så hvad vil der ske, hvis jeg skulle blive smittet igen, siger Birgitte Damm, der ellers ikke var særligt udsat, inden hun blev smittet.

Senfølgerne efter covid-19 har ikke kun sat sine spor i Birgittes krop. Hun har også ændret sin adfærd, når hun bevæger sig ud i det offentlige rum og, der steder hvor hun ikke længere kommer.

- Jeg går ikke ind i en butik eller et lokale, hvis der er mange mennesker, så bliver jeg udenfor og venter, og der kommer også til at gå noget tid, inden jeg går til en indendørs koncert. Jeg har hele tiden styr på, hvor mange mennesker der må være, siger Birgitte Damm, der i mange år var frivillige på et spillested.

Selvom Birgitte kun var syg med covid-19 i en god uges tid, så har sygdommen givet den ellers aktive kvindea varige men.

Birgitte Damm var i flere år frivillig på spillestedet Tobaksgaarden i sin tidligere hjemby Assens. Nu kommer der til at gå lang tid, før hun igen sætter sine ben på et spillested. Foto: Frederik Brogaard
Annonce
Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det forsætter, selv om han er gået på pension

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet

Kvinde blev pludseligt vækket midt om natten: Rygte om særligt indbrudstrick og mange indbrud afkræftes af politiet

Sydjylland For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Sport

Holdlæge kvitter Esbjerg i protest mod kritiseret træner

Erhverv For abonnenter

Nichemejeri: 400 ton ost om året tager nu en bæredygtig drejning

Esbjerg For abonnenter

Charli havnede på skadestuen som 17-årig: - Jeg blev slået ned, fordi jeg er transperson

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Facebook kogte: - Parkeringshus ved Meny? Det var da en tåbelig idé

Nordtyskland

Prognose: I weekenden bryder trafikken sammen på motorvejene lige syd for grænsen

Esbjerg

Mand gik på rov efter voksenslik: Stjal for flere tusind kroners eksklusiv champagne og sjælden gin

EfB

Tilbageslag inden sæsonpremieren: Hyballa må klare sig uden sin bedste angriber

Navne For abonnenter

Trods ordblindhed: 22-årige Kathrine styrer populær plakatvirksomhed

Kolding

Slagsmål mellem unge og arbejdere satte arbejde helt i stå: Nu går arbejdet med nyt atletikanlæg snart i gang igen

Annonce