Annonce
Læserbrev

Et jubilæum

Annonce

Læserbrev: I 1895, altså for 125 år siden, udkom en koralbog på Aug. Westphalens Forlag i Flensborg: ”Melodier til Evangelisk Luthersk Psalmebog for de dansktalende menigheder i Slesvig”. Samlet og udgivet af H. S. Prahl og P. Heinebuch. Hans Schlaikier Prahl, født i Øster Løgum i 1845. Studerede teologi bl. andet i Halle i Tyskland. Sognepræst i Mjolden 1873-1876, i Møgeltønder 1876-1890, i Egen på Als 1890-1893 og i Gl. Haderslev 1893-1919.

Han tog sin afsked på grund af genforeningen med Danmark i 1920, men blev konstitueret samme sted for den tyske menighed indtil 1926. Salmebogen for de dansktalende menigheder i Slesvig blev udarbejdet af Prahl i Møgeltøndertiden sammen med grev Schack. Melodier til Psalmebogen blev udsat for orgel, harmonium eller pianoforte, som der står på titelbladet, af C. Heinebuch, kongelig musikdirektør, organist ved St. Marie-Kirken i Flensborg.

I bogen finder man blandt andet melodien til Dybt hælder Aaret i sin Gang, en tysk folketone, som bruges mange steder i Sønderjylland endnu. Endvidere finder man liturgiske led som Litaniet (vekselsang). Og Kyrie til Juul, Paaske og Pintse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Mindeord over Per Melsen

Haderslev

Socialdemokrat: Forskel på byer

Regionalt For abonnenter

Tre bilulykker og fald ned ad trapper: Kontroversiel kiropraktor hjalp Anette og Jonas til tålelige liv

Annonce