Annonce
Læserbrev

Et jubilæum

Læserbrev: I 1895, altså for 125 år siden, udkom en koralbog på Aug. Westphalens Forlag i Flensborg: ”Melodier til Evangelisk Luthersk Psalmebog for de dansktalende menigheder i Slesvig”. Samlet og udgivet af H. S. Prahl og P. Heinebuch. Hans Schlaikier Prahl, født i Øster Løgum i 1845. Studerede teologi bl. andet i Halle i Tyskland. Sognepræst i Mjolden 1873-1876, i Møgeltønder 1876-1890, i Egen på Als 1890-1893 og i Gl. Haderslev 1893-1919.

Han tog sin afsked på grund af genforeningen med Danmark i 1920, men blev konstitueret samme sted for den tyske menighed indtil 1926. Salmebogen for de dansktalende menigheder i Slesvig blev udarbejdet af Prahl i Møgeltøndertiden sammen med grev Schack. Melodier til Psalmebogen blev udsat for orgel, harmonium eller pianoforte, som der står på titelbladet, af C. Heinebuch, kongelig musikdirektør, organist ved St. Marie-Kirken i Flensborg.

I bogen finder man blandt andet melodien til Dybt hælder Aaret i sin Gang, en tysk folketone, som bruges mange steder i Sønderjylland endnu. Endvidere finder man liturgiske led som Litaniet (vekselsang). Og Kyrie til Juul, Paaske og Pintse.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Danmark For abonnenter

Svindlere bombarderer danskere: Lisa blev stresset, nervøs og er stadig utryg

Annonce