Annonce
Aabenraa

Et kig ned i fortiden: Arkæologer fandt dæmningens ældste dele

Museumsinspektørerne Mette Sørensen og Anders Hartvig fra Museum Sønderjylland målte og fotograferede på livet løs, så de kunne dokumentere alt, hvad de havde fundet i dæmningen, som snart vil være dækket til igen. Foto: Timo Battefeld
I forbindelse med renoveringen af Slotsvandmøllen har Museum Sønderjylland fået mulighed for at kigge ned i dæmningen mellem Møllemærsk og Brundlund Slot. Tirsdagens gravearbejde afslørede de ældste dele af den.

Aabenraa: I marts kom det nye møllehjul på Slotsvandmøllen ved Brundlund Slot på plads.

Det er dog ikke meningen, det bare skal sidde til pynt. Det skal dreje igen, så der atter kan males mel på den gamle mølle.

Det kræver imidlertid, at der pumpes vand fra Mølleåen ind i den lille, opdæmmede Slotssø på hjørnet af Møllemærsk og Dronning Margrethes Vej. Herfra kan det så strømme tilbage til åen og på sin vej dreje møllehjulet rundt.

Arbejdet med at lægge rør og installere pumpen under vejen mellem Mølleåen og søen er i fuld gang - og det er medarbejdere fra Museum Sønderjyllands arkæologiske afdeling også. Som de altid er det, når der graves i historiske omgivelser.

Og museumsinspektør Anders Hartvig kom tirsdag på hårdt arbejde. Godt halvanden meter nede under brostenene dukkede der gamle træplanker op og under dem bearbejdede træstammer, som måtte graves fri med håndkraft, da gravkoen ikke kunne komme til for gamle kabler.

Omfattende renovering

  • Det er Aabenraa Byhistoriske Forening, der driver Slotsvandmøllen i samarbejde med Aabenraa Kommune.
  • Renoveringen af Slotsvandmøllen løber op i små to millioner kroner, der kommer fra A.P. Møller Fonden, Slots- og Kulturstyrelsen samt Aabenraa Kommune.
  • Det er planen, at møllen denne sommer skal stå klar til igen at kunne male mel.

Der manglede egetræ

- Det er første gang, vi ser, hvordan dæmningen har været bygget op - og det er samtidig beviset på, at det her er den gamle vej gennem byen til slottet, forklarede Anders Hartvig, der havde håbet på, at han og kollegaen Mette Sørensen ville ramme ned i dæmningen, men at den var så fint bevaret, som den viste sig at være, var dagens gode nyhed.

- Der er jo blevet gravet kabler ned i tidens løb, og det kan forstyrre rigtigt meget, men det ser ud til, vi har været ret heldige her, lød det fra museumsinspektøren.

På stående fod - og med hjælp fra byggemateriale fra slottet, der lå nogle af i lagene - gættede han på, at dæmningen er anlagt et sted i 1400- eller 1500-tallet. Desværre bliver det nok ikke meget mere præcist, selv om de to arkæologer tog noget af det fundne træ med hjem til Haderslev.

Det var nemlig kun bøgetræ, der dukkede op under udgravningen. Der skulle have været egetræ til for en præcis datering, men da de ældste dele af Slotsvandmøllen er fra 1530'erne, hænger det pænt sammen med Hartvigs mavefornemmelse.

- Man har jo givetvis bygget dæmningen for at opstemme vandet til møllen. Ellers havde det jo været nemmere bare at bygge en bro, som han forklarede.

Annonce

Udgravning er lukket

Tirsdagens videre gravarbejde afslørede, at bøgetræsstammerne var dæmningens ældste del. De lå også næsten nede ved vandspejlet.

- Vi kunne se, den oprindelig har været 3,5 meter bred, og at den er udbygget over flere omgange, hvor man på et tidspunkt er begyndt at forstærke den med stenkanter, så den ikke skulle skylle væk, forklarede Anders Hartvig, der dermed kunne afslutte udgravningen og lade entreprenøren fortsætte arbejdet med at få lagt rør og genetableret vejen op til slottet forbi vandmøllen - hvis hjul snart igen vil dreje adstadigt rundt.

Slotssøen i baggrunden blev for et par år siden lukket af mod vest, så derfor strømmer vandet ikke længere forbi slotsvandmøllen og ud i Mølleåen. Ved at lægge rør under dæmningen og koble en pumpe på, vil det være muligt igen at øge vandstanden i søen, når det nyetablerede møllehjul skal dreje rundt. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Nu kan Susanne kalde sig politiker: Erhvervskvinden skal lære at være tålmodig

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Forventer kæmpe efterspørgsel: Stender Gruppen på vej med yderligere 220 boliger

Tønder For abonnenter

Gunner har bøvlet med kommunen i over fire år: Nu er stengærde alligevel ikke til fare for trafikken

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Se billederne: Efterfølgeren af Hvidstengruppen havde gallapremiere i Aabenraa

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Annonce