Annonce
Sydjylland

Et lys i al mørket: Psykiatrien i Region Syddanmark inviterer til Verdensdagen for selvmordsforebyggelse

Verdensdagen for Selvmordsforebyggelse finder sted fredag den 10. september på Odense rådhus i Festsalen fra kl. 9.10. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Selvmordsforebyggelse kan være helt afgørende for mange danskere, der hver dag kæmper med mørke og svære tanker. Fredag den 10. september markeres Verdensdagen for selvmordsforebyggelse på Odense rådhus.

Hvert år vælger omkring 600 danskere at tage deres eget liv. Det betyder, at næsten tre gange så mange dør ved selvmord som i trafikken. Derfor er selvmordsforebyggelse et helt afgørende element for de mange danskere, der i perioder oplever, at livet er ubærligt.

- Vi lærer fra barnsben at være sikre i trafikken og forebygger ulykker på flere områder: Både strukturelt, i køretøjer, med obligatorisk trafikundervisning til børn, cykelhjelme med mere. At være sikker i trafikken er vigtigt for både individ og samfund. Dette er et drømmescenarium i forhold til forebyggelsen af selvmord. At vi som samfund på flere områder sætter ind, før selvmordet sker, siger Stine Bojen Aagaard Frandsen, der er sygeplejerske og Cand. Scient ved Center for Selvmordsforebyggelse i Psykiatrien i Region Syddanmark, i en pressemeddelelse.

Det bliver bedre

Christian Nielsen er én af dem, der på egen krop har mærket, hvordan mørke tanker til tider har gjort livet svært. Det er nu godt syv år siden, at fynboen første gang oplevede at miste lysten til at leve.

En hel særlig og nøje tilrettelagt struktur i hverdagen med arbejde, gåture, sport og massiv opbakning fra de nærmeste venner, har på mange måder været med til bekræfte ham i, at livet er nu, og livet skal leves.

- Jeg ser selvmord som en permanent beslutning på et midlertidigt problem. Jeg har selv haft tidspunkter i livet, hvor jeg ikke har set et lys for enden af tunnelen, hvor jeg ikke har haft håb for noget som helst. Det handler virkelig om at kæmpe videre, og se, at det bliver bedre, fortæller Christian Nielsen, der nu er begyndt på sygeplejerske-studiet.

Hos Team for Selvmordsforebyggelse foretager man dagligt samtaler med patienter - nogle helt ned til syv år. Her er der et særligt fokus på de strategier, man kan anvende, når selvmordstankerne presser sig på. Særligt vigtigt er det derfor også, at der bliver skabt en større åbenhed, der kan være med til at aftabuisere det at have selvmordstanker.

- Vi ved, at ved en målrettet indsats kan vi forebygge, at tankerne udvikler sig til selvmordsforsøg eller selvmord. Dette vil vi gerne sætte fokus på ved at afvikle Verdensdagen for Selvmordsforebyggelse, siger Stine Bojen Aagaard Frandsen.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Søsteren hjalp med at kurere Irenes leukæmi: - Hun har reddet mit liv

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg

Fanø 'rammes' af kritisk olieudslip: Du kan følge øvelsen fra første række

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Aabenraa

Politistation bliver snart forladt: Usikkert om den skal sælges

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Sønderborg

Sønderborgs sækkepiber er klar med ny formand og ungdomsafdeling

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Aabenraa For abonnenter

Daniela droppede jobbet som speditør med stress og jag: Nu går hun glad på job i hjemmeplejen

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Esbjerg For abonnenter

Politikere splittede i stor sag om 132 nye lejligheder i Gl. Gjesing: Borgerligt flertal gennemtrumfer nybyggeri

Esbjerg For abonnenter

Software fra Danmarks største it-firma kan ende i blodig krig: Sagen har forbindelse til familieselskab i Esbjerg

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Soulas skal finde fodfæste og må afvente superligabold for SønderjyskE: Onsdag skal han vise sig moden i pokalkamp på Fyn

Annonce