Annonce
Haderslev

Et rensdyr på stylter var løs i gågaden

Lørdag eftermiddag kunne man i gågaden se byens højeste rensdyr og en julemand, som spillede på klarinet. De kommer igen søndag - og måske i en anden forklædning. Foto: Jacob Schultz
Julehyggen i Haderslev er blevet kritiseret for at være kedelig. Denne weekend kan man møde nogle langbenede rensdyr og engle i Haderslev.

Haderslev: På en fugtigkold og grå lørdag eftermiddag i december er det rart at vide, at julen stadig er hjerternes fest. Det fik både de to- og firbenede fra Haderslev Politihundeforening at mærke, da de lørdag var på den årlige julevandring. 12 voksne, otte børn og et halvt dusin hunde travede sædvanen tro fra klubhuset på Norgesvej ned til den indre by - og her fik hundene en godbid hos Søstrene Grene, mens de tobenede kunne lune sig med varm kaffe, doneret af Skøtts Kaffebar:

- Ja, når min gode kolleger i Søstrene Grene er på banen, så må jeg det jo også, lød det fra Hans Skøtt, der ikke anede, at politihundeforeningen 14 dage før jul havde denne juletradition.

- Det er da hyggeligt.

- Og vi hygger os også, det har vi gjort mange år, en tur ned omkring dammen og tilbage til gløgg og æbleskiver, fortalte polithundeforeningens formand, Per Skytt Larsen.

Annonce
De to og firbenede medlemmer af Haderslev Politihundeforening holdt kaffepause hos Skøtts Kaffebar på Gravene, da de var på deres årlige juletur. Foto: Jacob Schultz

Jagten på julehyggen

JydskeVestkysten mødte de to- og firbenede, da avisen lørdag eftermiddag gik på jagt efter julehyggen i Haderslev. I kulden og fugten var der langt mellem de handlende i gågaden, som i dagens anledning kunne møde et langbenet rensdyr og en julemand.

Haderslev Butikker havde nemlig fået tyske Himmel auf Erden til byen - en levende kunstudstilling, som bevægede sig gennem byen - blandt andet som engle på krykker. Blæst og regnen egnede sig dog ikke til fjer, så englene blev til en julemand og et rensdyr.

- Vi deles med Kolding om det, så de var i Kolding i formiddags og her i eftermiddag, og i morgen er det så omvendt, forklarede Christian Schulz fra Haderslev Butikker, der gør alt for at skabe julehygge i byens gader - med de midler, der er til rådighed.

Haderslev er blevet beskyldt for at være kedelig i julen. Det afviser Christian Schulz:

- Nogen mener, at vi skal have et lysshow som i Kolding, men det koster 1,5 millioner kroner, og hvem skal betale for det? Her hos os kan man køre gratis i kane med de små ponyer og med Lillefut, og så har vi som den eneste by vores egne syngende nissepiger. Hvad vil man have mere. Boderne, vi har, er svære nok at få besat.

Måske er det ikke så meget antallet af lys, boderne, musikken, den lille hestetrukne kane på jul eller nissepigerne, der skaber julestemningen, tænker journalist og fotograf, da de er hjemme igen. Måske er det snarere det at dele en glæde med andre, der varmer og spreder julehygge. Som et glædelig jul eller en varm kop kaffe og kiks.

De fleste butikker har gjort noget ud af deres juleudsmykning. Hos Chicken & Burger er der selvsagt en lysende burger i toppen af træet. Foto: Jacob Schultz
Det var råkoldt og fugtigt og ikke særlig mange mennesker i gågaden, da JydskeVestkysten lørdag gik på jagt efter julehyggen. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce