Annonce
Tønder

Et splittet samfund: Rejsby mangler vished om vindmøllerne

Debatten om vindmøller på Rejsby Hede og i Haved har splittet lokalbefolkningen i Rejsby, hvilket har får til flere demonstrationer og læserbreve i avisen. Arkivfoto: Martin Franciere/Betina Skjønnemand
Rejsby er en splittet landsby. I hvert fald når det kommer til vindmøller i lokalområdet. Tilhængerne og modstanderne af møllerne er uenige om næsten alt, hvad man kan være uenig om. Men en ting er sikkert: uvisheden om vindmøllernes fremtid fylder i begge lejre.
Annonce

Rejsby: Nu er man kommet et skridt tættere på en afgørelse i forhold til vindmøllerne på Rejsby Hede.

Spørgsmålet om de 15 vindmøller på 180 meter skal nemlig på kommunalbestyrelsesmødet den 25. februar. Men debatten er langt fra stilnet af i Rejsby, hvor der både findes modstandere og tilhængere af møllerne. Begge parter er netop blevet færdig med en underskriftindsamling.

I alt 111 skrev under på et nej tak til vindmøllerne, mens omkring 107 skrev ja tak.

Indsamlingen af underskrifter har også i sig selv givet anledning til uenighed.

- Det var dem (tilhængerne af vindmøllerne, red.), der kom med udspil med underskrifter. Da vi kunne se, hvor de boede henne, så vi, at flere af dem ikke havde relation til Rejsby. Så tænkte vi, at vi ville gå rundt i Rejsby by og samle underskrifter ind fra dem, der virkelig bor her. Og som bliver afhængig af det her, siger Kirsten Freudendahl fra Rejsby, der er stor modstander af vindmøllerne.


Men vi har brug for en afklaring. Uvisheden, om der kommer eller ikke kommer vindmøller, er den værste.

Kirsten Freudendahl, modstander af vindmølle


Hun henviser til, at nogle af underskrifterne for tilhængerne er fra blandt andet Frifelt og Skærbæk. Kirsten Freudendahl mener dermed ikke, at de er berørte af vindmølle-spørgsmålet.

Det er underskriftindsamleren på tilhængersiden Pia Hedegaard Kristensen imidlertid uenig i.

- Vi har fokuseret meget på Frifelt, da de kommer til at ligge indenfor det berørte område med vindmøller. Frifelt kommer næsten til at ligge lige så tæt, som Rejsby gør. Og de kan få flest gener, da vinden næsten altid blæser i vest, siger vindmølle-tilhængeren, der også sidder i lokalrådet i Rejsby.

Annonce

Uvished

Men underskriftsindsamlingerne er langt fra den eneste splittelse, vindmøllerne har skabt. Det er en uenighed, der går langt tilbage i tiden. Faktisk går splittelsen hele ti år tilbage, hvor hele idéen om vindmøller i Rejsby begyndte.

Men nu er der måske ved at komme en lille afgørelse i sagen. Den 25. februar er vindmøller på netop Rejsby Hede på dagsordenen i kommunalbestyrelsen.

Seks vindmølle-projekter er kommet igennem nåleøjet og skal drøftes, heriblandt et projekt med 180 meter høje vindmøller på Rejsby hede.

- Jeg vil blive meget ked af det, hvis der blev rejst vindmøller på 180 meter på Rejsby Hede, siger Kirsten Freudendahl og fortsætter:

- Men vi har brug for en afklaring. Uvisheden, om der kommer eller ikke kommer vindmøller, er den værste. Det er først, når der kommer den vished, at vi (Kirsten Freudendahl og hendes mand Kjeld Freudendahl, red.) kan tage stilling til, hvad der så skal ske. Om vi skal blive, eller om vi flytter.

Hos Pia Hedegaard Kristensen håber hun også snart at få en afklaring på, hvad der skal ske, men hun frygter også, at det kan trække længere ud.

- Der er kontrakter, der er skrevet med Vattenfall (svensk energiselskab, red.), om opkøb af grunde for at kunne rejse vindmøllerne, der udløber her næste år. Det vil sige, at så tager vi den én gang til. Der er ikke noget endeligt endnu, siger hun.

Annonce

En udstrakt hånd

En stor del af uenighederne bunder i en uenighed om omfanget af bivirkningerne hos mennesker ved vindmøller, møllernes påvirkning af naturen, og uenighed om hvorvidt afkastet fra vindmøllerne vil skabe liv i lokalsamfundet.

Men én ting er Pia Hedegaard Kristensen og Kirsten Freudendahl enige om: De er trætte af den splittelse, debatten har skabt.

Tror du nogensinde, der vil komme en forsoning mellem modstanderne og tilhængerne af vindmøllerne?

- Nej, ikke i den her generation. Det ligger så dybt det her, og det har det gjort i næsten ti år, siger Kirsten Freudendahl.

Kunne du forestille dig at række en hånd ud til tilhængerne?

I bund og grund ville jeg gerne. For jeg vil gerne have en forsoning. Det er så vigtigt, at vi kan tale sammen. Jeg bliver ked af, at man ikke kan hilse på hinanden og tale sammen. Og modstandernes børn og tilhængernes børn kan ikke lege sammen, siger Kirsten Freudendahl.

En håndsrækning mener Pia Hedegaard Kristensen dog, at hun har givet til modstanderne:

- Jeg tror, at der er nogle, der har sat sig for, at de ikke vil snakke med dem, der er for vindmøller. Jeg synes, jeg har rakt en hånd, ud i og med at jeg sidder i lokalrådet og skal samarbejde med alle foreningerne. Men det er bare ikke nemt, når man altid møder modstand, forklarer hun.

Om der kommer en håndsrækning eller forsoning i Rejsby, må tiden vise. Men en ting er sikkert, den 25. februar skal vindmøllerne på Rejsby Hede drøftes i kommunalbestyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce