Annonce
Kolding

Et sted med plads til alle: Nu summer det af liv i Lunderskov Byhave

Det milde og våde sommervejr har betydet, at eksempelvis tomaterne endnu ikke er klar til høst. Men både frugt og grønt står alligevel i fuldt flor, og for få dage siden høstede Tina Ellegaard Poulsen både solbær og stikkelsbær. Foto: Marie Prangsgaard Helms
Lunderskov Byhave, der ligger på den gamle rensningsanlægsgrund ved Drabæks Mølle, har vokset sig stor og frodig. Mange af byens borgere er begyndt at bruge haven.
Annonce

Lunderskov: Mynte og jordskokker kæmper for at få lov til at fylde mest, mens squash og græskar passer sig selv side om side. Her er røde bær og spirende kartofler. Persillerod, porre og purløg. Og så er her højt til loftet i mere end én forstand.

I Lunderskov Byhave har både grøntsager og fællesskab fået lov til at vokse sig stort i løbet af de seneste år, og i havens nu tredje sæson summer her af liv. Både fra bier og byhavens medlemmer, der hører sammen i foreningen Lunderskov Byhave. Men faktisk har mange andre af byens borgere nu også fundet vej til haven, og det glæder Tina Ellegaard Poulsen, der i 2017 tog initiativ til haven.

- Her i foråret under corona har vi virkelig set, at haven er blevet brugt meget. Folk mødes, slapper af og hygger. Det er virkelig fedt, siger hun.

Blandt andre har hun og de fem andre medlemmer af foreningen set små skoleklasser, vandreklubber og dagplejere med deres børn i haven. Og flere gange har de mødt unge mennesker, der har grillet, mens også et yogahold har brugt haven mange gange.

- Det er for eksempel bare sådan en god idé med yogaholdet. Det bliver brugt rigtigt meget, og det er vi glade for. Det skal jo bare bruges. Det er sådan et dejligt område. Man kommer helt ned i gear. Det er tæt på byen, men det føles stadig, som om man er langt ude, siger Steen Thiilborg, der kom med i foreningen Lunderskov Byhave for knap to år siden.

Annonce

Kaffe og bål

Efter Tina Ellegaard Poulsen nu med egne øjne har set, at byhaven er en succes, håber hun endnu mere, at flere vil være med. For selvom haven bugner af frugt og grønt, som hun og medlemmerne kan høste til sig selv, så er det vigtigste fællesskabet. Og her er altid plads til flere, lyder det.


Her er plads til alle. Plads til rummelighed og nytænkning, det er meningen. Og selvom vi har en række bestemmelser i foreningen, for eksempel at her kun er sorte møbler, så skal byens borgere også kunne komme med forslag. Bare kom med idéerne, så finder vi ud af de.

Steen Thiilborg, medlem af foreningen Lunderskov Byhave


- Vi vil meget gerne have flere med, så fællesskabet kan vokse sig endnu større. Vi mødes søndag formiddag, altså de, der kan og har lyst, hvor vi får lavet lidt her. Men det er lige så vigtigt for os, at der er tid til en kop kaffe. At vi vedligeholder det sociale, siger Tina Ellegaard Poulsen.

Hun oplever ind imellem, at interesserede kan blive afskrækket af den mængde arbejde, der kan være i at holde en have. Særligt de, der også har eget hus med have.

- Det første år havde vi også en del at gøre med at få etableret haven. Men nu har vi virkelig god tid til at hygge, tale sammen og sidde om bålet. Fællesskabet er den drivende kraft. Der er også nogle, der er med, som ikke piller så meget i jorden, men som stadig sidder her og nyder det, fortæller hun.

Annonce

Vildt med vilje

I byhaven bliver også beslutningerne truffet i fællesskab, mens der stadig er plads til forskellighed. Derfor er der for eksempel også mulighed for at plante det, man har allermest lyst til. Netop det har været med til at give en mangfoldighed af planter, for det meste af den spiselige slags.

I de mere end 20 højbede findes blandt andet salat, squash, græskar, jordskokker, spinat, persillerod, løg, porrer og jordbær. Dertil kommer en række spiselige blomster. Foto: Marie Prangsgaard Helms

- Her er plads til alle. Plads til rummelighed og nytænkning, det er meningen. Og selvom vi har en række bestemmelser i foreningen, for eksempel at her kun er sorte møbler, så skal byens borgere også kunne komme med forslag. Bare kom med idéerne, så finder vi ud af det, opfordrer Steen Thiilborg.

Blandt de nyeste påfund i haven har medlemmerne valgt at lade et område vokse vildt, efter de havde plantet engblomster på stedet.

- Det er for at give lidt plads til naturen også, så der kan komme en masse blomster og bier. Dem skal vi jo bruge til at bestøve køkkenhaven. Vi kalder det vildt med vilje, siger hun.

Lunderskov Byhave

  • Haven er åben for alle. Den ligger tæt ved den gamle Drabæks Mølle.
  • Foreningen Lunderskov Byhave har seks aktive medlemmer, som passer haven og høster til eget forbrug. Desuden har foreningen en række støttemedlemmer, som bare gerne vil støtte op om projektet med et medlemskab. Nye medlemmer er meget velkomne.
  • For at kunne tage af frugter og grøntsager skal man være aktivt medlem. Det er nemlig dem, der sørger for at slå græs, vande og fjerne ukrudt. De, der kan, mødes søndag formiddage.
  • Der er dog også to såkaldte smagekasser i haven. Her er man velkommen til at smage på for eksempel citronmelisse og tomater.
Tina Ellegaard Poulsen havde længe drømt om en byhave, da hun foreslog det til borgmester Jørn Pedersen, der med det samme var positiv. Kort efter blev foreningen Lunderskov Byhave stiftet. Foto: Marie Prangsgaard Helms
Foruden grøntsager, frugt og bær er der også en del krydderurter i haven. For eksempel mynte, timian, rosmarin og salvie. Foto: Marie Prangsgaard Helms
Steen Thiilborg nyder at være i byhaven, også selvom han har sin egen have derhjemme. - Her får jeg snakket med andre, får nye input og hygger. Det får du altså ikke hjemme i din egen have, siger han.
En squash på vej. For tiden summer haven af liv - her er godt med frøer, sommerfugle og bier. Foto: Marie Prangsgaard Helms
Et æbletræ står i midten af haven, og her er der snart enkelte æbler klar til høst. Lidt derfra er også rabarber og buske fyldt med hindbær. Foto: Marie Prangsgaard Helms
Både borde og bænke er til fri afbenyttelse i haven. Oppe blandt de høje træer er også en bålplads. Foto: Marie Prangsgaard Helms
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Lige før sæsonstart: Ligaspiller i Kolding er testet positiv for corona

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce