Annonce
Biler

Et storslået køb i den høje miniklasse

Der er masser af udstråling i Skoda Kamiq, der i størrelse nærmer sig en Nissan Qashqai. Foto: Jens Overgaard
Den nye Skoda Kamiq er et stærkt bud til dig, det vil gå i højden uden at ofre en formue. Den rummelige miniklasse-crossover ånder endda Nissan Qashqai i nakken.

Mulighederne har aldrig været større, mens bilklasserne nærmest smelter sammen.

Det er status for bilkøberne i begyndelsen af det nye år, hvor der er kommet rigtig mange muligheder i klassen af høje biler omkring 200.000 kroner.

Seneste skud er Skoda Kamiq, som er den lidt større søstermodel til VW T-Cross, mens det tredje ben, som er mere anonyme Seat Arona, allerede virker en smule bedaget - især i lyset af, at nye konkurrenter som Ford Puma, Renault Captur og Peugeot 2008 presser sig på.

Skoda Kamiq koster fra 195.000 kroner, hvilket næsten matcher VW T-Cross. Det har vi i baghovedet, da vi tester Kamiq med 1,0-liters benzinmotor på 115 hk, DSG automatgear og mellemudstyret Ambition til 248.000 kroner - men som med ekstraudstyr løber op i 323.000 kroner.

Kogt ned til en bouillonterning byder Kamiq på masser af de klassiske Skoda-dyder om at give meget værdi for pengene. Den største anke er det tungebrækkende navn, som stammer fra inuit-folket i Canada og Grønland, og er udtænkt i samme marketing-hjerner som Karoq og Kodiaq, men som du dog vænner dig til.

Annonce

Skoda Kamiq Ambition 1,0 TSI 115 hk DSG

Pris: 247.995 kroner.

Testbilen: 323.493 kroner.

Brændstoføkonomi: 16,4 km/l (WLTP).

Ejerafgift, halvårlig: 540 kroner.

CO2 pr. km: 138 g.

Motor: Trecylindret på 1,0 liter.

Ydelse: 115 hk.

Moment: 200 Nm/2000-3500 omdr.

Topfart: 193 km/t.

0-100 km/t.: 10,0 sekunder.

L/B/H: 424/179/155 cm.

Anhængervægt u/m bremse: 620 kg/1200 kg.

Stor i slaget

Kamiq matcher på de ydre mål T-Cross, mens den med sine 2,65 meter mellem akslerne byder på 10 centimeter mere end den tyske fætter, og på den måde vokser ind i Qashqai-klassen. Kamiq har i modsætning til T-Cross ikke forskydeligt bagsæde, til gengæld er der her mere luft - og rimelig med plads. Her er Kamiqs regulære bagagerum med sine 400 liter også næsten på højde med den japanske konkurrent, der byder på 430 liter.

Den overlegenhed opleves, når du hopper ind kabinen, hvor der er pænt med luft, både for og bag. Den kan dog ikke løbe fra bredden, som stadig er på miniklasse-niveau.

Det er ikke kun på de ydre linjer, at modellen med sin dobbelte række af forlygter har en mere selvsikker attitude over for T-Cross, indendørs er der også mere lækkerhedsfaktor i Kamiq. Mens fætteren fra Wolfsburg byder på knaldhård plast i instrumentbord og sidebeklædning, er der her lakridsbløde og nærmest eksklusivt forarbejdede materialer.

Niveauet løftes af den digitale instrumentering i testbilen, der også omfatter en stor, lynhurtig og klar berøringsskærm på 9,2 tommer. Det er en opsætning, som koster 17.500 kroner, og mange måske lige vil overveje en ekstra gang.

Motoren på 115 hk spiller rigtig godt sammen med det præcist skiftende automatgear med dobbeltkobling og giver hele vejen igennem tilstrækkeligt med overskud. Forbruget, som på papiret hedder 16,4 km/l, er også godkendt.

Opsætning og styretøj er en tand mere komfortabelt anlagt end T-Cross, men det passer godt til den nærmest voksne fremfærd, hvor bilen blidt opsuger ujævnheder i vejen, er meget støjsvag og ligger solidt i sporet.

Fin mellem-motorisering

Vi testede også den større version med 1,5-liters benzinmotor på 150 hk og samme gearkasse, der starter 24.000 kroner højere - mens der kun er 8000 kroner ned til basismotoren på 95 hk. Selv om det er rart med et ekstra skub i ryggen, kan de fleste klare sig med 115 hk, og som vi anbefaler. Med større motorisering og måske et højere udstyrsniveau er du også for alvor hurtigt inde i samme prisklasse som den større Karoq.

Som udgangspunkt skal du på udstyrsfronten springe over grundniveauet, Active, der godt nok har en pæn sikkerhedspakke med blandt andet automatisk nødbremse, der har fodgængerbeskyttelse, samt DAB Plus-radio, men som mangler aircondition. Det rigtige udstyrsniveau er Ambition, og det er også her, de fleste kunder forventes at sætte kryds i slutsedlen. Men husk at tilkøbe en adaptiv fartpilot til cirka 5000 kroner, som desværre er ekstraudstyr.

Hvis du er fristet af mere, kan Kamiq også fås med udstyr som trådløs Apple Carplay, som desværre koster 2500 kroner ekstra, full LED-forlygter, der koster 11.500 kroner, elektrisk bagklap og panorama-glastag, hvor en del var om bord i testbilen. Det er udstyr, som ellers kun kendes fra de større klasser, men som altså også kan få prisen til at stikke af.

Bagagerummet på 400 liter er et af de mest rummelige i klassen. Foto: Jens Overgaard

Konklusion

Skoda Kamiq er et rigtig god bud blandt de høje miniklasse-crossovere. Her er masser af plads og udstyr for pengene.

Du kommer langt for omkring 230.000–240.000 kroner.

I forhold til nye drenge i klassen som Ford Puma og Peugeot 2008 er Kamiq det klart praktiske og fornuftige valg.

Kabinen er funktionel og indbydende med bløde materialer på et højt niveau. Den store skærm, som er en del af den digitale instrumentering, er skarp og hurtig. Foto: Jens Overgaard
Skoda Kamiq har en akselafstand, som er 10 cm længere end VW T-Cross, det giver klart mere plads i kabinen. Foto: Jens Overgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce