Annonce
Læserbrev

Et tilvalg, ikke et fravalg

Læserbrev: Vores tre børn har alle været på efterskole, ja det har jeg også selv. Nu kan jeg så læse i avisen, at formanden for skolelederne i kommunen mener, at det er et fravalg af folkeskolen. Tankevækkende og virkeligheden er jo stik det modsatte.

Vi foretog sammen med vores børn et tilvalg. Et tilvalg af et tilbud, en oplevelse, noget som skulle forme dem til deres videre færd i livet. Han mener, at det er fordi, at der er et negativt indtryk af folkeskolen. Vi har nu altid været glade for folkeskolen og opfattet det tilbud positivt, så igen ikke virkeligheden. Men fakta er, at efterskoleophold kan noget, som vi ikke tilbyder i folkeskolen.

Venstre havde faktisk med i ”regeringsprogrammet” for denne byrådsperiode, at vi skulle drøfte kommunens 10.-klasses tilbud. Sat på kanten, så blev svaret fra det faglige miljø og øvrige partier, at det handlede om at bevare tingene, som de er. Det svarer til at lukke øjnene for, at flere og flere handler på nettet og derved tror, at når vi fornægter virkeligheden, så handler de naturligvis, som de gjorde før. Så kære formand for skolelederne, vi er fortsat klar til at tage den åbne drøftelse af fremtidens tilbud i folkeskolens sidste klasser og især 10. klasse, som jo er den, som tæller flest, som fortsætter på efterskole. For sikkert er det, at vi som forældre fortsat vil vælge det, som vores unge vil, og som vi mener, gør noget godt for dem.

Vi fravælger heldigvis ikke vores gode folkeskole. Og så nyder vi da i øvrigt også godt af i vores kommune, at vi har en stribe gode og søgte efterskoletilbud, men det er så en helt anden historie, eller er det? God efterårsferie.

Annonce
Jørn Pedersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

112

Se billederne: Væltet lastbil med skinker forventes fjernet mellem klokken 13 og 14

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce