Annonce
Udland

Etniske albanere i Kosovo mindes Bush med sørgedag

Onsdag, hvor George H.W. Bush bliver begravet, bliver der flaget på halv over hele Kosovo til ære for den afdøde tidligere amerikanske præsident.

Onsdag flages der på halv over hele Kosovo til ære for afdøde George H.W. Bush.

Kosovo har erklæret onsdag for national sørgedag.

Det sker for at mindes USA's tidligere præsident George H.W. Bush, som bliver opfattet som en allieret med de etniske albanere i den tidligere serbiske provins.

Kosovo, som er lidenskabeligt proamerikansk, flager med amerikanske flag foran mange regeringsbygninger og virksomheder for at vise taknemmelighed over for den amerikanskledede Nato-intervention, som hjalp provinsen med at løsrive sig fra Serbien i 1999.

Onsdag - på dagen for begravelsen af George Bush, der døde 30. november - flages der på halv over hele landet, oplyser præsident Hashim Thacis kontor.

- Det er et udtryk for statens og borgernes respekt for hans bidrag til Kosovos frihed, hedder det.

På dagen er en stor del af undervisningen i Kosovos skoler tilegnet Bush.

- Bush har været engageret hver eneste gang med at styrke Kosovos sag i det internationale samfund, siger Kosovos undervisningsminister i en pressemeddelelse.

I 1990'erne var Bush og hans administration meget tidligt interesseret i de etniske albaneres situation i Kosovo, hvor de blev marginaliseret af det serbiske styre.

Hans regering var vært for kosovoalbanere i Washington, og i 1992 advarede han Serbiens daværende leder, Slobodan Milosevic, om, at USA ville svare igen militært, hvis serbiske soldater indledte en krig i Kosovo.

Mindre end et årti senere brød en krig så reelt ud i Kosovo mellem serbiske styrker og etnisk albanske partisaner.

I 1999 tvang Nato med luftangreb Serbien til at trække sig tilbage, hvorved den væbnede konflikt var afsluttet. Dermed var der også banet vej for Kosovos uafhængighed.

Det var efterfølgeren for George Bush i Det Hvide Hus, Bill Clinton, som var USA's præsident under Natos bombardementer i Kosovo.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce