Annonce
Erhverv

EU-afgørelse kan sætte en stopper for salg af pantfrie dåser i tyske grænsebutikker

En særstatus hos de tyske grænsebutikker gør, at danskere ikke skal betale pant for de dåser, som de køber og fører tilbage til Danmark. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard
EU-Domstolen har annulleret en afgørelse fra Kommissionen, som ellers havde blåstemplet de tyske grænsebutikkers salg af dåseøl og sodavand til danskerne.

Pant: Pant på de millioner af dåser, som danskerne årligt køber i de tyske grænsebutikker, er rykket et skridt nærmere.

Onsdag meddeler EU-Domstolen, at den annullerer en afgørelse, som EU-Kommissionen tidligere har truffet i 2018. Den konkluderede, at der ikke var tale om ulovlig statsstøtte, når de tyske grænsebutikker sælger dåseøl og dåsesodavand til danske kunder uden at opkræve pant.

Det var Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening, der havde indbragt sagen for EU.

Annonce

I 2018 oplyste Kommissionen i et svar til Avisen Danmark, at det faktum, at de tyske grænsebutikker er undtaget fra den dåsepant, som ellers opkræves i Tyskland, ikke gav anledning til bekymring fra Kommissionens side. Den lagde særligt vægt på, at der ikke var tale om ulovlig statsstøtte, i det dåsepanten i Tyskland "ikke indsamles af eller på vegne af et offentligt organ".

Kommissionen har også tidligere oplyst til avisen, at det er op til medlemslandene selv at håndhæve gældende lov. Ifølge tal fra Skatteministeriet og Miljøstyrelsen bliver 64 procent af de cirka 650 millioner dåser, som danskerne årligt køber i Tyskland og tager med hjem, ikke genanvendt.

Afgørelsen i 2018 fik Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening til at indbringe Kommissionens afgørelse for EU-domstolen i januar 2019.

Med dagens afgørelse fra Domstolen er Kommissionen nu blevet bedt om at undersøge sagen på ny.

Optimisme

Dansk Erhverv anser afgørelsen som en sejr. Lotte Engbæk Larsen, markedschef for detailhandel, understreger, at afgørelsen skal nærstuderes, men at der er grund til optimisme.

- I Dansk Erhverv har vi gennem årrække kæmpet denne sag, som skaber en mærkbar ulige og urimelig fordel for de tyske grænsebutikker og et kæmpe stort miljøsvineri. Det er lovpligtigt for alle tyske butikker at opkræve pant på dåser, og den lov gælder i hele Tyskland. Så det er absurd, at det overhovedet finder sted og har gjort det i 18 år. Vi bruger alle redskaber i værktøjskassen til at bekæmpe den absurde situation. EU-Rettens vurdering af vores klage hælder EU-Kommissionen ned af brættet. Vi skal nærlæse konklusionerne, og se hvordan det stiller os, men det her er et klart signal om, at der er noget i det tyske system, som skal undersøges nærmere og det tyder på, at der er regler, der ikke bliver overholdt, siger hun i en pressemeddelelse.

Danmarks Naturfredningsforenings miljøpolitiske chefrådgiver, Mette Ranfelt, ser også optimistisk på sagens udvikling.

- Jeg er glad for, at vi i dag er kommet et skridt nærmere at få stoppet forureningen af den danske natur med de mange pantfri dåser, der hver dag fragtes over den dansk-tyske grænse. Begge lande har velfungerende retursystemer, og det er fuldstændig grotesk, at der ikke også er pant på grænsedåserne, siger hun.

En anden klage, som Dansk Erhverv har indgivet til EU-Kommissionen, har afventet onsdagens afgørelse, og forventes nu genoptaget, oplyser Dansk Erhverv.

Annonce

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv For abonnenter

Rottejagten er i gang på kroen: Vi satser på at være klar til weekenden

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce