Annonce
Debat

EU-debat: Europæer eller dansker? Vi er både og

Illustration: Gert Ejton

Vi taler alt for lidt om Europa herhjemme. Og når vi gør, så er udgangspunktet alt for tit falske modsætninger mellem på den ene side nationalstaten og på den anden side det europæiske fællesskab. Er du dansker, eller er du europæer? Er du for eller imod Europa?

Det er unødvendige modpoler at trække op. Meningsløse valg mellem enten eller. Det kan og skal vi gøre bedre. For så simpelt er det ikke, og hvis vi koger EU ned til enten eller, og reducerer europapolitik til en sportskamp, hvor kun Danmark eller EU kan stå tilbage som vindere, så skyder vi både os selv og demokratiet i foden. Politik skal i meget højere grad bedrives sammen med dem, det handler om, hvis vi også vil sikre opbakning til det europæiske demokrati i fremtiden. Derfor nedsætter vi her på europadag søndag Europa Samling. En borgersamling, hvor mennesker med forskellig baggrund og politisk overbevisning får til opgave at komme med EU-politiske anbefalinger til os.

Polariseringen i debatten begrænser sig ikke længere til ekstreme kræfter, Dansk Folkeparti, der flirter med tanken om et dansk exit fra EU, og Nye Borgerlige, som uden tøven taler for samme. Nej, statsministeren skriver sig ind i historien, som en af de mest EU-kritiske regeringsledere Danmark nogensinde har haft. Hun er dansker, før hun er europæer, må man forstå. Men skal der helt ærligt ikke være plads til både at være stolte danskere og glødende europæere? Vi er jo Europa. Lad os nu for en gang skyld bringe død over enten eller og give tanken om at sætte Danmark først dødsstødet.

Annonce

I stedet drager statsministeren til Israel for at indgå mærkelige koalitioner med Netanyahu om vaccineproduktion udenom EU. Hun kalder EU-budgettet for ”gak” og prioriterer en dansk rabat i EU som en national sejr. I stedet for at sikrer midler i Europa til forskning og udvikling, der med fælles kræfter kan løse klimakrisen og bringe os tættere på verdensmålene. Hele tiden små EU-skeptiske stikpiller. Selvom det måske virker ufarligt, var det i sidste ende årtiers nedrakning på det europæiske fællesskab, der endte med at koste Storbritannien medlemskabet. For det betyder noget, hvordan vi taler om Europa. Og den samtale er det på tide at bringe flere nuancer ind i.

For selvom det gør ondt i vores europæiske hjerter, må vi nok sande, at EU er udfordret, selvom der er grænseoverskridende problemer nok at tage fat om. Hverken CO2, corona, migranter eller kriminelle kender grænser, og her er Danmark en lille prik på verdenskortet; uanset om vi blev klimaneutrale i morgen, kunne vi ikke løse klimakrisen alene, uanset at vi poster store summer i national vaccineproduktion, vil et stærkt biomedicinsk EU-agentur have flere kræfter til at udvikle og producere vacciner til alle europæere.

I fredstid skal man forebygge, og befolkningens opbakning til det europæiske projekt er ikke givet. For tilliden til politikere har længe været i frit fald. Mange oplever, at politik er flyttet langt væk fra hverdagen, og at de ikke har indflydelse på de beslutninger, der træffes. Der er ikke noget at sige til, at Bruxelles føles langt væk. Ikke mindst fordi vi taler alt for lidt om, hvilken rolle Europa skal spille i at løse problemer, som optager os.


Mange oplever, at politik er flyttet langt væk fra hverdagen, og at de ikke har indflydelse på de beslutninger, der træffes. Der er ikke noget at sige til, at Bruxelles føles langt væk.


Der er brug for, at vi genstarter den demokratiske samtale. Vi skal have borgerne tættere på EU-politik. Ikke bare den ene dag hver femte år, hvor vi vælger dem, der repræsenterer os i Europa-Parlamentet, men alle de andre 1825 dage.

Vi har som politikere en særlig forpligtelse til at sikre en demokratisk samtale, hvor meninger brydes, og nuancer gør os klogere og mere nysgerrige på hinandens holdninger og bekymringer. Europa Samling er netop det rum. Et sted hvor ingen har monopol på svaret, men alle kan bidrage til løsningen. Hvor der er plads til nuancer, og hvor vi sammen finder løsninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce