Annonce
Erhverv

EU-godkendelse er lille sejr til Novo's trængte bløderbiks

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Novo Nordisk er presset på sin forretningen inden for blødermedicin. Torsdag er der dog lidt positivt nyt.

Novo Nordisk har fået godkendt sit blødermiddel Esperoct i EU og må nu sælge lægemidlet i alle 28 medlemslande. Det er et lille skridt på vejen i forhold til at kæmpe sig tilbage på tronen på markedet.

Efter længe at have været dominerende er Novo Nordisks forretningen inden for blødermedicin nemlig udfordret at øget konkurrence.

- Vi er glade for godkendelsen af Esperoct i EU, og vi anser det for at være en vigtig udvidelse af behandlingsmulighederne for patienter med hæmofili A, skriver Novo Nordisks forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen i en meddelelse.

Esperoct er et langtidsvirkende middel til behandling af Hæmofili A, hvilket betyder, at patienter skal tage det sjældnere. Det er vigtigt, da det kan være besværligt at tage blødermedicin.

Derfor er det et vigtigt parameter, at medicinen er let at tage.

Netop det - bekvemmeligheden - har været afgørende for, at Novo Nordisk er blevet trængt på det lukrative marked for blødermedicin.

Det konkurrerende middel Hemlibra fra Roche kan tages ved at blive sprøjtet ind under huden.

Andet blødermedicin, herunder Esperoct, skal indføres i en blodåre, hvilket er sværere og mere ukomfortabelt.

- Det er generelt positivt for Novo Nordisk, at de får et langtidsvirkende middel ind på markedet. Det er en styrkelse af produktpaletten, siger Novo Nordisk-analytiker hos Sydbank Søren Løntoft Hansen og fortsætter:

- Konkurrence på området er øget de senere år, ikke mindst med Hemlibra. Og dette her er ikke Novo Nordisks redning. Alene kan det ikke vende den udfordrende situation, som Novo Nordisk står i.

Salget af blødermedicin ligger i den division hos Novo Nordisk, der hedder Biopharmaceuticals.

Modsat diabetesforretningen har Biopharmaceuticals oplevet et fald i omsætningen de seneste år fra 22,8 milliarder kroner i 2016 til 17,9 milliarder kroner i 2018.

Driftsresultatet i divisionen er faldet fra 12,3 milliarder kroner i 2016 til 9,4 milliarder kroner i 2018.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce