Annonce
Udland

EU-lande godkender klimavenlig handelsaftale med Vietnam

Denis Balibouse/Reuters
Søndag rejser EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, til Vietnam for at underskrive handelsaftale for EU.

EU-landene har tirsdag godkendt en stor handelsaftale med Vietnam.

Aftalen følger i kølvandet på en række større handelsaftaler, som EU har forhandlet og indgået de seneste år.

Handelsaftalen med Vietnam fjerner stort set alle toldbarrierer på varer, oplyser EU-Kommissionen i en pressemeddelelse om vedtagelsen på mødet mellem EU's energiministre i Luxembourg.

Den forventes underskrevet i Hanoi søndag, hvor EU er repræsenteret af handelskommissær Cecilia Malmström og Rumæniens erhvervsminister, Ștefan-Radu Oprea. Rumænien har i øjeblikket formandskabet i EU.

Når den er underskrevet, skal den godkendes af EU-Parlamentet ved en afstemning. Derpå kan den træde i kraft.

En del af aftalen, der omhandler beskyttelse af investeringer, skal dog først godkendes i medlemslandene, før den kan få virkning.

EU-lande eksporter blandt andet biler, medicin og fødevarer til Vietnam, mens der i Europa importeres it-udstyr, tøj og fødevarer fra det asiatiske land.

Forhandlingerne med Vietnam er mundet ud i, at der også indskrives både klimamål og arbejdstagerrettigheder i teksten. FN-klimaaftalen fra 2015 er nævnt.

Handelsaftalen får betydning for danske virksomheder, vurderer underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen.

- Den skaber nye muligheder for danske virksomheder, og den gør det endnu mere attraktivt for flere at flytte produktion fra Kina til Vietnam blandt andet for at undgå amerikansk straftold, siger Thagesen i en skriftlig kommentar.

Vietnam har knap 100 millioner indbyggere. De seneste år har EU indgået handelsaftaler med Japan og Singapore.

- De har banet vejen for danske virksomheder med vækstambitioner i Asien. Det potentiale er nu blevet endnu større. Det er samtidig med til at sætte en tyk streg under fordelene ved EU-medlemskabet for en lille, åben økonomi som den danske, siger Peter Thagesen.

Han ser desuden en fordel for danske virksomheder i, at aftalen vil fremme bekæmpelsen af klimaforandringer med referencen til Parisaftalen, da danske virksomheder kan få en rolle i Vietnams grønne omstilling.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce