Annonce
Udland

EU-lande presser på for nyt hvidvasktilsyn

Seks EU-medlemslande kræver i en erklæring et nyt eller forbedret tilsyn for at opdage og forhindre hvidvask.

Seks af EU's større nationer presser på for at oprette et nyt tilsyn, der skal forhindre hvidvask i forlængelse af omfattende ulovligheder i blandt andet Danske Bank.

I en fælleserklæring kræver Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien, Holland og Letland, at EU får ny tilsynsmyndighed, eller at det nuværende tilsyn, Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA), bliver styrket.

Behovet for en EU-tilsynsmyndighed er dukket op efter gentagne fiaskoer fra nationale tilsyn med at opdage og forhindre hvidvaskning af penge, hedder det i erklæringen.

Landenes opfordring kommer kun få måneder efter, at EU er blevet enige om at revidere EBA's mandat til at give tilsynet nye tiltag til at tackle hvidvaskning af penge.

Flere aktører har siden påpeget, at det ikke var nok.

Formanden for EBA, José Manuel Campa, har tidligere sagt til avisen Financial Times, at mandatet, som EBA har fået, ikke var nok.

Han efterspurgte derfor en ensartet lovgivning. Campa henviste til, at man fra EU's side forsøger at stoppe hvidvask via direktiver.

De seks nationer opfordrer i erklæringen også til nye regler mod hvidvaskning af penge, hvilket vil være den sjette gennemgang af disse bestemmelser.

Hvidvask kom sidste år på toppen af dagsordenen i EU, efter at det året forinden blev kendt, at disse ulovligheder formentlig var sket i Danske Bank.

Store mistænkelige beløb var strømmet via bankens nu lukkede filial i Estland.

Danske Bank har i en undersøgelse konstateret, at der er blevet vasket penge hvide "for en meget stor del" af et samlet beløb på 1500 milliarder kroner.

EU's retskommissær, Vera Jourová, sagde i slutningen af maj til Ritzau, at EU-Kommissionen stadig følger hvidvasksagen i Danmark tæt.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce