Annonce
Udland

EU-lande styrker tillid til banker med skridt mod bankunion

EU's økonomikommissær, Paolo Gentiloni, siger, at eurozonen bliver mere robust med den aftale, der er indgået om en reform af Den Europæiske Stabilitetsmekanisme. Foto: Francisco Seco/Ritzau Scanpix
Efter års forhandlinger er eurolande enige om en ESM-reform, der bringer dem tættere på en færdig bankunion.
Annonce

Mandag er EU-landene kommet et skridt nærmere en fuldendelse af bankunionen, som Danmark endnu ikke har taget stilling til, om landet vil deltage i.

På et videomøde i Eurogruppen er landene blevet enige om en reform af Den Europæiske Stabilitetsmekanisme (ESM).

Landene er desuden enige om at fremrykke en bagstopper, der i yderste konsekvens skal kunne sikre penge til afvikling af nødlidende banker, med to år. Det betyder, at den bliver introduceret fra begyndelsen af 2022.

Med reformen er bankerne bedre sikret i en krisetid, siger både den tyske finansminister, Olaf Scholz, og EU's økonomikommissær, Paolo Gentiloni.

- Det er godt nyt for robustheden af eurozonen, siger Gentiloni på et pressemøde efter Eurogruppens møde.

Når en bank er nødlidende, kan den fælles afviklingsfond (SRF), som er finansieret af banksektoren, træde til. SRF har til formål at sikre en velordnet afvikling af nødlidende banker med minimale omkostninger for skatteyderne.

ESM fungerer som en bagstopper, hvis SRF løber tør for penge. Men det er ikke meningen, at ESM nogensinde skal benyttes.

Mekanismen skal styrke tilliden til banksektoren og forhindre stormløb på banker.

ESM's direktør, Klaus Regling, ser mandagens enighed som et vigtigt skridt.

- Jeg er glad. For dette vil flytte os i retning af at kunne fuldende bankunionen, og det vil øge markedernes tillid, siger Regling.

Han tilføjer, at det også vil styrke euroen internationalt.

Der er tale om en politisk aftale, som nu skal omsættes til gældende tekst, og den skal også godkendes i medlemslandenes parlamenter.

Af aftalen fremgår, at man vil underskrive en ny ESM-traktat i januar 2021 og derpå indlede ratificeringen af den.

Diskussionerne om bagstopperen har taget lang tid. Det skyldes blandt andet en uenighed mellem syd- og nordeuropa om misligholdte lån. Tyskland og især Holland har stået fast på, at disse skulle reduceres betydeligt.

Mandagens aftale baner vej for, at landene kan tage fat på et andet ufærdigt element af bankunionen. Det er den fælles indskydergarantiordning (Edis).

Der findes sådanne nationale forsikringsordninger for indeståender i alle EU-lande. Garantien har det seneste årti været på 100.000 euro. Det gælder også for danske bankkunder.

Danmark har ikke taget stilling til deltagelse i bankunionen. Det er muligt for Danmark at tilslutte sig, og det har Nationalbanken anbefalet.

Regeringen har udskudt sin holdning til deltagelse.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce