Annonce
Udland

Ministre i EU godkender dansk genopretning for 11 milliarder

EU's medlemslande har tirsdag godkendt genopretningsplaner for 12 EU-lande, herunder Danmark. Finansminister Nicolai Wammen (S) deltog på mødet i Bruxelles, hvor planerne blev godkendt. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
De første milliarder kan snart sendes ud til medlemslandene, så økonomierne får et boost efter pandemien.

Danmarks voluminøse og historiske genopretningsplan efter coronakrisen er tirsdag formelt godkendt på et møde mellem de 27 finansministre i EU.

For Danmark drejer det sig om projekter for omkring 11 milliarder danske kroner med hovedfokus på klima og miljø.

- Vi har i dag fået godkendt den danske genopretningsplan, som hedder "Fart på den grønne omstilling", hvor vi får cirka 11 milliarder kroner, som vi kan investere blandt andet i grønne initiativer og digitalisering, siger finansminister Nicolai Wammen (S) efter mødet.

Annonce

Regeringen vil bruge 59 procent af midlerne til klimatiltag, hvor EU-kravet er mindst 37 procent. 25 procent skal bruges på digitalisering, hvilket er over EU-kravet på 20 procent.

Godkendelsen betyder, at de første milliarder kan komme i spil umiddelbart, så Europas økonomier får en tiltrængt saltvandsindsprøjtning efter krisen.

I Danmark vil de første projekter, som ifølge EU-aftalen skal udføres over de næste 5-6 år, ifølge finansministeren komme i gang allerede i år.

Af den gigantiske genopretningsfond på 5000 milliarder kroner, der blev aftalt mellem EU-landene sidste sommer, gives 2325 milliarder kroner som tilskud.

Det er fra denne pulje af tilskud, at Danmark modtager cirka 11 milliarder kroner.

En grundig granskning af den danske plan er foretaget af EU-Kommissionen, som har vurderet, at projekterne opfylder 11 fastlagte kriterier, så mange af pengene går til grøn og digital omstilling.

Godkendelsen herfra kom 17. juni, da kommissionsformand Ursula von der Leyen rejste til København og mødtes med statsminister Mette Frederiksen (S).

Pakken finansieres ved, at EU-Kommissionen optager lån på medlemslandenes vegne.

Danmark kæmpede for en større andel af lån og mindre tilskud. Det endte efter massivt pres fra især Sydeuropa med en betydelig andel af tilskud.

Omkostningerne ved de fælles lån for Danmark er ifølge finansministeren endnu ikke kendt.

- Der er ikke lavet et samlet regnestykke for, hvad det præcis kommer til at betyde for de enkelte EU-lande. Men man kan sige, at vi i hvert fald får 11 milliarder kroner til grønne og digitale investeringer, siger Wammen.

Samtidig, tilføjer finansministeren, har Dansk Industri en forventning om, at planerne i de øvrige EU-lande vil sikre danske virksomheder ordrer for cirka 11 milliarder kroner årligt. I alt 66 milliarder kroner over seks år.

EU-Kommissionen vurderer desuden, at genopretningen vil betyde cirka 8000 danske arbejdspladser.

- Vi ser sådan på det, at det er en af de måder, vi kan sætte gang i europæisk økonomi og understøtte den positive udvikling, der netop nu foregår. Vi forventer for næste år de største vækstrater i dansk økonomi i 15 år, siger Nicolai Wammen.

Langt hovedparten af pengene fra fonden går til landene i Sydeuropa, der er særligt hårdt ramt af coronakrisen.

EU-landene har tirsdag desuden godkendt genopretningsplaner for Portugal, Spanien, Grækenland, Luxembourg, Østrig, Letland, Slovakiet, Tyskland, Italien, Belgien og Frankrig.

/ritzau/

Annonce
Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kræftsyge Tanja har skreget på hjælp til sin retarderede søn i årevis: 8-årige Victor slår sine klassekammerater og kan hverken alfabetet eller tegne en sol – alligevel sidder han i en helt normal skoleklasse

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Aabenraa

Væltet borgmester har intet hastværk: Mulighederne er jo mange og eftervederlag sikrer økonomien

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Erhverv For abonnenter

10.000 biler i døgnet er ikke til at stå for: Vil bygge tank, vaskehal og fastfoodrestaurant

Kolding For abonnenter

Børnefamilie er flyttet fra Frederiksberg og tilbage til Signes barndomshjem på landet: Nu skal de bo med alle bedsteforældre som nærmeste naboer

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Aabenraa For abonnenter

Sådan får byrådsmedlemmer tingene til at hænge sammen: Nedsat tid, hurtige ben og køb af ekstra medarbejdertimer

Haderslev For abonnenter

Tre dybt kriminelle brødre venter på at blive sendt ud af landet

Esbjerg

Flere skoleelever har behov for særlig hjælp: Forældre føler sig svigtet - og kritiserer kommunen for at glemme børnene

Annonce