Annonce
Indland

EU-modstandere kræver dansk folkeafstemning om EU

EU er ved at udvikle sig til en finansunion, mener Folkebevægelsen mod EU. Bevægelsen kræver en folkeafstemning i 2014, hvor danskerne kan tage stilling til planerne.

Når danskerne i 2014 vælger medlemmer til Europa-Parlamentet, skal de samtidig ved en folkeafstemning tage stilling til Danmarks tilknytning til EU. Sådan lyder kravet fra Folkebevægelsen mod EU, der holder landsmøde i denne weekend.

- Kravet skal ses i lyset af, at EU er i gang med udvikle sig til en egentlig finansunion. Indenfor kort tid og uden nogen større offentlig debat har EU etableret instrumenter til at kunne påvirke og gribe ind overfor de enkelte medlemslandes økonomiske politik, siger Søren Søndergaard, der er medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

- Alle disse instrumenter er i gang med at blive bundet sammen i en egentlig euro-stat, hvor alle væsentlige økonomiske og finanspolitiske beslutninger i medlemslandene skal godkendes i Bruxelles, siger han.

Søren Søndergaard mener, at både den nuværende og tidligere regering har optrådt udemokratisk i EU-spørgsmål:

- Vi kræver en diskussion ved en folkeafstemning om Danmarks placering i det nye EU. Desværre blev det klart med vedtagelsen af finanspagten, at regeringen - som den foregående regering - vil gøre alt for at undgå at skulle spørge befolkningen i et EU-spørgsmål. Den opførsel er først og fremmest fundamentalt udemokratisk, men også uansvarlig, for der er behov for en diskussion og en afklaring om Danmarks forhold til EU og alternativer dertil, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Annonce