Annonce
Udland

EU opfordrer Irans styre til nedtrapning af krise

Borna Ghassemi/Ritzau Scanpix
Flere iranske medier støtter demonstranters harme over langsomme udmeldinger om, at fly blev skudt ned.

EU's diplomatiske chef, Josep Borrell, opfordrer Iran til "nedtrapning" og siger, at der må skabes "plads til diplomati". Han udtrykker samtidig dyb bekymring over, at de iranske myndigheder midlertidigt tilbageholdte den britiske ambassadør i Teheran lørdag.

- Det er helt nødvendigt, at alle lande udviser fuld respekt for Wienerkonventionen, skriver Josep Borrell i et tweet.

De iranske myndigheder tilbageholdte Storbritanniens ambassadør i Iran, Rob Macaire, da politiet lørdag greb ind over for studenter, som protesterede mod nedskydningen af et ukrainsk passagerfly i denne uge.

Storbritannien protesterede stærkt mod tilbageholdelsen af ambassadøren, og det fik øjeblikkelig opbakning fra mange af verdens regeringer.

Macaire afviser, at han deltog i en demonstration. Han siger, at han var i området for at nedlægge en krans for de 176 mennesker, der omkom ved flytragedien.

Macaire afviser, at han deltog i en demonstration. Han siger, at han var i området for at nedlægge en krans for de 176 mennesker, der omkom ved flytragedien.

Men Irans udenrigsministerium har søndag eftermiddag bedt ham om at komme til det iranske udenrigsministerium om episoden.

Flere iranske nyhedsmedier, som er kontrollerede af staten, rapporterer om demonstrationerne i Teheran og i andre byer, og der cirkulerer mange indslag om protesterne på sociale medier.

"Undskyld og træd tilbage", hedder det i en overskrift i det moderate dagblad Etemad søndag.

Dagbladet skriver, at "det er folkets krav", at de ansvarlige for nedskydningen af flyet trækker sig fra deres embeder.

Alle 176 mennesker om bord på flyet blev dræbt. Mange af passagerne havde dobbelt statsborgerskab som canadier af iransk herkomst.

Irans præsident undskylder siger, at nedskydningen af flyet var en "katastrofal fejltagelse".

Et medlem af Revolutionsgardens topledelse har forstærket den udbredte harme i dele af befolkningen, efter at han har gjort det klart, at han fortalte myndighederne om missilet allerede samme dag, som flystyrtet skete.

Det moderate dagblad Jomhuri-ye Eslami (Islamisk Republik) skriver i en leder: "De, som udsatte offentliggørelsen af årsagen til flystyrtet og skadede befolkningens tillid til myndighederne bør afskediges eller bør træde tilbage".

Kritik af de iranske myndigheder er ikke usædvanligt, men den plejer at ligge inden for snævre grænser

Kritikken af styret i medierne kommer efter en periode med blodige uroligheder, og den betegnes som en af de største udfordringer af styret siden Den Islamiske Revolution i 1979.

Uroligheder i Iran fandt sted i en række større byer lørdag ud over Teheran. Det gjaldt blandt andet Shiraz, Isfahan, Hamedan og Orumiyeh.

- Vi følger Jeres protester meget nøje, og vi er inspireret af Jeres mod, skrev præsident Donald Trump på Twitter lørdag.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Annonce