Annonce
Esbjerg

EU-opmærksomhed mod Mandøs Dark Sky-projekt

Christel Schaldemose vil arbejde for at føre Mandøs erfaringer med lysforurening videre ud i Europa, og det glæder Esbjerg Kommune, der er en af initiativtagerne bag Dark Sky på Mandø. Arkivfoto
Opmærksomheden om Mandøs sydlige ende er nået hele vejen til EU's hjerte, hvor medlem af Europaparlamentet, Christel Schaldemose(S) håber man kan sende erfaringer om lysforurening fra Mandøs Dark Sky-projekt endnu længere ud i Europa. Udvalgsformand Karen Sandrini(S) er glad for opmærksomheden

Mandø: Efter at have arbejdet med projektet Dark Sky igennem flere måneder, fortalte JydskeVestkysten i oktober 2018, hvordan man vil gøre Mandø klar til at få klassifikationen "Dark Sky Place" som værende et sted med minimal lysforening, og som folk valfarter til for at hylde og nyde nattemørket og den medfølgende stjernehimmel.

Hos Esbjerg Kommune er det især formand for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini(S), og miljøchef Christina Føns, der sammen med Claus Christensen fra Mandø Fællesråd har været bannerførere på projektet, men nu har folk længere ude i Europa også fået øjnene op for projektet.

Det er medlem af Europaparlamentet, Christel Schaldemose(S), der synes det lyder meget spændende, hvad det er, Mandø Fællesråd, Esbjerg Kommune og Nationalpark Vadehavet i fællesskab vil gøre til virkelighed på Mandø.

Og hun vil gerne tage både Mandø og hele emnet og stjernehimlen og lysforurening med videre ud i Europa.

Annonce

Dark Sky

I februar foretog man de første lysmålinger på Mandø, og disse var positive i forhold til lysforurening og de internationale krav, der stilles fra Dark Sky Association.

I Danmark findes der allerede Dark Sky på Møn, og her var man tre år om at opnå certificeringen. På Mandø skal i de kommende måneder blandt andet tages billeder af stjernehimlen i forhold til, hvordan Mælkevejen ser ud fra Mandø.

- Lysforurening er et overset emne, fordi vi har vænnet os til det, og fordi det ikke som luftforurening har samme helbredsmæssige konsekvenser. Men det er med til at forstyrre dyrelivet og balancen i vores økosystem. Og så synes jeg, vi skal passe bedre på de naturlige fænomener, som vi på grund af vores levevis er med til at fjerne. Derfor synes jeg, at projektet Dark Sky på Mandø er rigtig spændende, siger Christel Schaldemose, der endnu engang stiller til Europaparlamentsvalget, hvor hun har siddet siden 2006.

Karen Sandrini er glad for, at den erfarne EU-politiker har valgt at være med til at sætte yderligere fokus på lysforureningen. Ikke bare på Mandø eller i Danmark, men i hele Europa.

- Det er meget vigtigt, at der bliver sat fokus på at passe på vores mørke. Nationalt og internationalt. Derfor er jeg glad for, at Christel Schaldemose ser vigtigheden i vores arbejde omkring Dark Sky projektet på Mandø. Lysforurening påvirker ikke bare økosystemet, men også dyr og menneskers ve og vel, siger Karen Sandrini.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce