Annonce
Esbjerg

EU-opmærksomhed mod Mandøs Dark Sky-projekt

Christel Schaldemose vil arbejde for at føre Mandøs erfaringer med lysforurening videre ud i Europa, og det glæder Esbjerg Kommune, der er en af initiativtagerne bag Dark Sky på Mandø. Arkivfoto
Opmærksomheden om Mandøs sydlige ende er nået hele vejen til EU's hjerte, hvor medlem af Europaparlamentet, Christel Schaldemose(S) håber man kan sende erfaringer om lysforurening fra Mandøs Dark Sky-projekt endnu længere ud i Europa. Udvalgsformand Karen Sandrini(S) er glad for opmærksomheden

Mandø: Efter at have arbejdet med projektet Dark Sky igennem flere måneder, fortalte JydskeVestkysten i oktober 2018, hvordan man vil gøre Mandø klar til at få klassifikationen "Dark Sky Place" som værende et sted med minimal lysforening, og som folk valfarter til for at hylde og nyde nattemørket og den medfølgende stjernehimmel.

Hos Esbjerg Kommune er det især formand for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini(S), og miljøchef Christina Føns, der sammen med Claus Christensen fra Mandø Fællesråd har været bannerførere på projektet, men nu har folk længere ude i Europa også fået øjnene op for projektet.

Det er medlem af Europaparlamentet, Christel Schaldemose(S), der synes det lyder meget spændende, hvad det er, Mandø Fællesråd, Esbjerg Kommune og Nationalpark Vadehavet i fællesskab vil gøre til virkelighed på Mandø.

Og hun vil gerne tage både Mandø og hele emnet og stjernehimlen og lysforurening med videre ud i Europa.

Dark Sky

I februar foretog man de første lysmålinger på Mandø, og disse var positive i forhold til lysforurening og de internationale krav, der stilles fra Dark Sky Association.

I Danmark findes der allerede Dark Sky på Møn, og her var man tre år om at opnå certificeringen. På Mandø skal i de kommende måneder blandt andet tages billeder af stjernehimlen i forhold til, hvordan Mælkevejen ser ud fra Mandø.

- Lysforurening er et overset emne, fordi vi har vænnet os til det, og fordi det ikke som luftforurening har samme helbredsmæssige konsekvenser. Men det er med til at forstyrre dyrelivet og balancen i vores økosystem. Og så synes jeg, vi skal passe bedre på de naturlige fænomener, som vi på grund af vores levevis er med til at fjerne. Derfor synes jeg, at projektet Dark Sky på Mandø er rigtig spændende, siger Christel Schaldemose, der endnu engang stiller til Europaparlamentsvalget, hvor hun har siddet siden 2006.

Karen Sandrini er glad for, at den erfarne EU-politiker har valgt at være med til at sætte yderligere fokus på lysforureningen. Ikke bare på Mandø eller i Danmark, men i hele Europa.

- Det er meget vigtigt, at der bliver sat fokus på at passe på vores mørke. Nationalt og internationalt. Derfor er jeg glad for, at Christel Schaldemose ser vigtigheden i vores arbejde omkring Dark Sky projektet på Mandø. Lysforurening påvirker ikke bare økosystemet, men også dyr og menneskers ve og vel, siger Karen Sandrini.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Dronningebesøg forsinkede flytning af trolden. Nu er det slut med Anker Drømmefanger på lossepladsen på Fanø

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Plakater skal ned igen: Ingen valgkamp i Sønderborgs gågade

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Varde

Lokal forening skabte opmærksomhed om nichesport: Fik byrådspolitikerne til at krydse klinger

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Esbjerg Energy

For en gangs skyld stod defensiven godt: Esbjerg Energy sled sig til smal sejr i Rødovre

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce