Annonce
Udland

EU overvejer endnu et topmøde for at sikre brexitaftale

EU vil med et nyt topmøde forsøge at lande et kompromis, der kan tilfredsstille både London og Bruxelles.

EU's ledere overvejer i øjeblikket, om man skal afholde endnu et topmøde i forsøget på at lande en endelig skilsmisseaftale med Storbritannien.

Det beretter den britiske tv-station BBC.

Der foregår i øjeblikket intense forhandlinger mellem Storbritannien og EU og en brexitaftale.

Tirsdag har EU's chefforhandler, Michel Barnier, informeret de 27 medlemslande om fremgangen i forhandlingerne inden torsdagens allerede planlagte topmøde.

Her skal han have sagt, at der stadig er "store uenigheder" mellem parterne, og at et nyt topmøde kan være nødvendigt.

Ifølge BBC kan et nyt møde da også blive inkluderet i planerne og ville skulle afholdes i slutningen af oktober - inden deadline for brexit 31. oktober.

Tv-stationen beretter også, at Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Irlands premierminister, Leo Varadkar, muligvis er kommet hinanden nærmere på spørgsmålet om den kontroversielle irske bagstopper.

Fremtiden for grænseovergangen mellem Nordirland og Irland har været en sten i skoen i hele forhandlingsforløbet, der blev skudt i gang for over to år siden.

- Forrige uge følte vi, at tingene kom til at ske vældig hurtigt. Nu har vi indset, at vi fortsat er langt fra mål, siger en anonym nordeuropæisk diplomat til BBC.

Ifølge BBC er den politiske vilje til at få landet en aftale vokset betydeligt over de seneste uger - både i London og i Bruxelles.

Et andet scenarie er fortsat, at briternes exit vil blive udskudt endnu en gang.

Et flertal i det britiske Underhus har nemlig vedtaget lovgivning, der pålægger premierministeren at søge om en udskydelse af Storbritanniens udtræden til den 31. januar næste år, hvis en aftale ikke er forhandlet på plads inden lørdag.

Dette har Boris Johnson ved flere gange nægtet at ville gøre. I interviews har han endda sagt, at han hellere vil findes "død i en grøft" end at bede om endnu en brexit-udsættelse.

Premierministeren meddelte søndag sit kabinet, at man skal forberede sig på, at slutspurten i samtalerne kan blive en gyser.

Et flertal af de britiske vælgere stemte i juni 2016 for at Storbritannien skulle forlade EU.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce