Annonce
Aabenraa

EU-politiker vil redde arbejdspladser hos dansk stålgigant

EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) blev vist rundt på Valmont SM i Hjordkær af administrerende direktør Jens Holk Nielsen. PR-foto
Sammen med resten af den europæiske stålindustri er Valmont SM A/S i Hjordkær under pres fra Kina. Nu håber man, EU-parlamentarikeren Christel Schaldemose (S) kan sætte skub i en sag, branchen har sendt til EU.
Annonce

Hjordkær: Nu skal der ske noget. EU skal være med til at sikre Valmont SM A/S, der har specialiseret sig i stålkonstruktioner til vindmølle- og offshoreindustrien, vilkår, virksomheden kan overleve på.

Valmont SM er sammen med den europæiske stålindustri under pres fra Asien, især Kina, som dumper priserne på stål. Tydeligt illustreret med et 2018-regnskab, som stort set gik i nul, og et 2019-regnskab med et underskud på næsten 24 millioner kroner.

- Det er en svær sag, men det er vigtigt at rette EU-Kommissionens opmærksomhed mod sagen, for der er behov for at sikre en fair konkurrence, siger EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S), som har besøgt Valmont SM, hvor hun også blev klogere på, hvordan virksomheden arbejder.

- De laver blandt andet tårne til vindmøller. Det er på mange måder en grøn virksomhed, selvom den arbejder med stål. Jeg vil tage kontakt til EU-Kommissionen for at høre, hvordan det står til med toldreglerne, forklarer Christel Schaldemose.

Sagen er nemlig, at europæiske virksomheder bliver pålagt cirka 70 procent told på import af kinesiske råmaterialer, mens færdigvarer fra Asien modsat ikke er pålagt den tilsvarende told, og resultatet er, ifølge Valmont SM, at det europæiske marked bliver oversvømmet med færdigvarer produceret i Asien.

Annonce

Det kan blive alvorligt

Skatteminister Morten Bødskov (S) fremlagde mandag regeringens første udspil til en grøn skattereform. Her savnede en række af Folketingets øvrige partier en generel CO2-afgift. Den kan dog komme senere, lyder det, og det vil næppe heller hue Valmont SM.

- Jeg tror, den regering, vi har nu, er optaget af grøn omstilling, men også af, at den ikke skal gå ud over vores arbejdspladser, siger Christel Schaldemose.


Det er en svær sag, men det er vigtigt at rette EU-Kommissionens opmærksomhed mod sagen, for der er behov for at sikre en fair konkurrence.

Christel Schaldemose (S), medlem af EU-Parlamentet


Og netop arbejdspladser er nøgleordet for Dansk Metal Sønderjylland, som sammen med Valmont SM havde inviteret EU-parlamentarikeren til Hjordkær.

- Toldafgiften, som EU har indført, rammer danske virksomheders konkurrenceevne, siger afdelingsformand Kim Hauborg.

- Det kan blive alvorligt. Tidligere kunne Valmont være med i udbudsrunder i hele Norden, men det kan de ikke være længere på grund af tolden og kineserne, der får statstilskud, forklarer Kim Hauborg.

Annonce

Håb om lige vilkår

Ifølge Jens Holk Nielsen, administrerende direktør for Valmont SM, sidder Kina på mere end halvdelen af verdensmarkedet for råstål.

- Og cirka halvdelen af den kapacitet er ejet af den kinesiske stat, så hvis de bestemmer, at de vil putte billigt stål i mølletårne, så kan vi godt glemme alt om at handle på markedslignende vilkår, som vi gør i Europa, lyder det fra Jens Holk Nielsen.

- De (kineserne, red.) spiller simpelthen ikke på den samme bane som os. Vi taler ikke for mere told, vi vil bare have ens betingelser, og det skal EU sikre, tilføjer han.

Ordrebøgerne er fyldte hos Valmont SM i øjeblikket, men det betyder ikke, at fremtiden tegner lys, hvis ikke der bliver grebet ind fra politisk hold.

- Priserne er på et niveau, hvor det ikke bæredygtigt, siger Jens Holk Nielsen.

Valmont SM har i samarbejde med en række europæiske producenter af komponenter til vindindustrien indgivet en klage over forholdene, som i øjeblikket behandles i EU-systemet.

Valmont SM A/S

  • Hos Valmont SM forarbejder man årligt cirka 100.000 tons stål til konstruktioner som eksempelvis vindmølletårne.
  • Der er knap 600 ansatte på fabrikken i Hjordkær.
  • Virksomheden oplyser i en pressemeddelelse, at den har foretaget store investeringer gennem de senere år for at reducere CO2-udledningen. - Og vi er godt på vej til at nå regeringens 2030-ambition om en reduktion på 70 procent, siger udviklingschef Oluf Lauridsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce