Annonce
Danmark

EU's kommende præsident vil have Mette F. i spenderbukserne

Paul Faith/Ritzau Scanpix
Charles Michel vil under besøg prøve på at få Danmark til at betale mere til EU, vurderer EU-professor.

Den kommende EU-præsident, belgiske Charles Michel, besøger fredag statsminister Mette Frederiksen (S) på et såkaldt rutinebesøg.

Danmark er et af flere lande, hvor han lægger vejen forbi. Formålet med besøgene er blandt andet at introducere sig selv for EU's stats- og regeringsledere.

Under sit besøg i Danmark vil Charles Michel ifølge professor Marlene Wind, leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, forsøge at hive Mette Frederiksen væk fra holdningen om, at EU's kommende budget skal strammes til.

- Det er noget, der kommer til at foregå meget i høflighedsfraser. Men det er klart, at Michel ikke ønsker et alt for skrabet EU-budget, fordi der er mange udfordringer, EU står over for med migrantkrise og alt muligt andet.

- Så han vil nok prøve at overtale Mette Frederiksen til at bruge lidt flere penge, end der er lagt op til nu i hvert fald, siger Marlene Wind.

Danmark og flere øvrige nordeuropæiske lande, heriblandt Holland og Sverige, ønsker ikke, at EU's budget for de kommende syv år skal hæves. Der skal nærmere spares lidt og bruges færre penge, mener de.

Mette Frederiksen har tidligere omtalt dele af budgettet som "helt gak".

Derfor må Charles Michel finde de gode argumenter frem for at rykke statsministerens holdning, vurderer Marlene Wind.

- Han vil nok tale med Mette Frederiksen om, hvilke ting der er allervigtigst at få gjort og prioriteret for EU lige nu og prøve at overbevise hende om, at det ikke kan gøres uden flere penge, siger Marlene Wind.

Hun vurderer, at EU-budgettet nok "i sidste ende lander et sted midtimellem det, der er foreslået, og det sparebanden gerne vil have".

Under besøget vil Mette Frederiksen og Charles Michel sammen besøge DTU i Lyngby, hvor de skal se et forskningsprojekt om fremtidens bæredygtige brændstoffer. Derefter står den på et møde på Marienborg.

Charles Michel tiltræder 1. december stillingen som EU-præsident efter polske Donald Tusk.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce