Annonce
Erhverv

EU udskriver ny bøde til Google på 11 milliarder kroner

Yves Herman/Reuters
Konkurrencekommissær Margrethe Vestager siger, at Googles klausuler, der begrænser konkurrencen, er ulovlige.

EU-Kommissionen har onsdag udskrevet endnu en milliardbøde til Google. Denne gang for at misbruge virksomhedens dominans på markedet for netannoncer. Denne praksis stod på fra 2006 og ti år frem.

Det ulovlige bestod i, at Google indførte klausuler, der begrænser konkurrencen, i kontrakter med hjemmesider om annoncer. Det skete i strid med EU's konkurrenceregler.

- Google har cementeret sin dominans over søgeannoncer på nettet og beskyttet selskabet selv mod pres fra konkurrenter, siger EU-kommissær Margrethe Vestager på et pressemøde.

Bøden er på 1,49 milliarder euro. Det svarer til 11 milliarder danske kroner. Dermed er den langt under, hvad kommissionen ifølge EU's regler kunne have besluttet.

Det er den tredje store bøde fra EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, til den amerikanske søgemaskine, som er den mest brugte på verdensplan. Google er også dominerende i EU.

Tidligere har Google fået EU-bøder for et samlet beløb på 6,7 milliarder euro. Det svarer til 50 milliarder kroner. Google har anket de tidligere sager.

Den seneste sag handler om Googles partnerprogram AdSense, der formidler salg af annoncer fra annoncører til ejere af en hjemmeside.

Fra 2006 skrev Google klausuler, der ifølge EU er ulovlige, ind i kontrakterne. Senere ændrede Google disse kontrakter. Men de var ifølge kommissionen fortsat ulovlige.

It-giganten sad på 70 procent af markedet for disse netannoncer i perioden.

Google vil, lover virksomheden, i de kommende måneder foretage nogle ændringer, der skal give mulige konkurrenter bedre adgang. Det fremgår af et blogindlæg, der blev offentliggjort tirsdag.

Heri skriver en underdirektør, at Google har "lyttet til EU-Kommissionen og andre", og at man har taget skridt i retning af at imødekomme kritikken.

- Vi har altid forsøgt at give mennesker de bedste og hurtigste svar. Uanset om det er direkte fra Google eller fra det store udbud af specialiserede hjemmesider og app-udbydere, der er tilgængelige, skriver underdirektør Kent Walker.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce