Annonce
Erhverv

Europæiske byer advarer: Airbnb tager boliger fra markedet

Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Ti europæiske storbyer mener, at EU må skride ind over for Airbnb, der formidler boliger rundt i verden.

Portalen Airbnb skal pålægges strammere krav, da den fjerner boliger fra indbyggerne i byerne, som i stedet går til turister.

Sådan lyder det i en fælles udtalelse fra ti europæiske storbyer, der beder EU om hjælp til at løse problemstillingen.

Udtalelsen er fra Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Krakow, München, Paris, Valencia og Wien.

Udtalelsen kommer på bagkant af et oplæg fra EU-Domstolens generaladvokat i april i en sag, hvor en fransk organisation har anklaget Airbnb for at drive udlejningsvirksomhed i strid med fransk lov.

Afgørelsen i den sag er endnu ikke kommet. Men generaladvokaten, der fungerer som en slags rådgiver for EU-Domstolen forud for en domsafsigelse, vurderer, at Airbnb's portal er en "tjenesteydelse i et informationssamfund" og ikke en traditionel boligudlejningsvirksomhed.

De ti storbyer frygter, at det vil give Airbnb frie rammer til at operere i EU uden at have pligt til at dele oplysninger om udlejningerne med lokale myndigheder.

- Europæiske byer mener, at boliger først og fremmest skal bruges til at bo i. Mange byer kæmper med alvorlig boligmangel.

- Når lejligheder kan benyttes til den mere lukrative udlejning til turister, forsvinder de fra boligmarkedet. Samtidig bliver ejendomspriserne skubbet yderligere i vejret, og boligsituationen for byboerne bliver dårligere, skriver byerne i en udtalelse.

Airbnb udtalte sig i april positivt om udtalelsen fra generaladvokaten. Den "gav et positivt overblik over, hvilke regler der gælder for deleøkonomiske platforme", skrev Airbnb ifølge den britiske avis The Guardian.

I Danmark blev der i april vedtaget en lov om privat boligudlejning i Folketinget.

Ifølge den nye lov må man udleje sin private bolig op til 70 dage årligt, hvis udlejningen sker gennem en platform, der samarbejder direkte med de danske skattemyndigheder.

Hvis der er tale om enkelte værelser eller sommerhuse, må de udlejes hele året.

Airbnb har indgået en aftale med de danske skattemyndigheder. Den betyder, at platformen skal dele oplysninger om udlejeres indtægter fra 1. juli og frem.

I København har overborgmester Frank Jensen (S) tidligere været kritisk over for dele af den nye lov.

Det gælder blandt andet den del, der tillader at leje værelser ud hele året. Frank Jensen har betegnet det som et "hul i loven".

/ritzau/

Annonce
Link til udtalelse på Amsterdams kommunes hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce