Annonce
Danmark

Evald Krog gav de handikappede kildren i maven

Evald Krog - formand for og skaber af Muskelsvindsfonden. Han var drevet af en lyst og en fantasi. Han kunne forestille sig noget andet, end det, der var livet for en handikappet, da han blev født. Arkivfoto: Robert Wengler.
Evald Krog døde tirsdag morgen, 76 år gammel. Hans rolle for muskelskvindpatienter og andre handikappede har været enorm.
Annonce

Jeg hopper lige ud af den anonyme skribentrolle for at sige farvel til Evald Krog, der døde i denne uge.

Jeg mødte ham for fem år siden, da han åbnede en ny fløj på Muskelsvindsfondens feriecenter, Musholm. Her snakkede han blandt andet om en svævebane, han havde fundet på, der skulle kunne sende kørestolsbrugere flyvende gennem luften.

Den vender vi tilbage til, for den mand, jeg mødte, svævede ikke. Han havde kun en smule styrke i sin venstre tommelfinger. Med den styrede han sin elkørestol. Og når tommelfingeren faldt ned fra det superfølsomme joystick, var der en hjælper til at løfte den op igen. En repsirator pumpede 17 gange i minuttet ilt ned i hans lunger. Han kunne ikke trække vejret selv. Han kunne heller ikke spise, men fik næring via sonde.

Alligevel hævdede han, at han var sund og rask bortset fra en smule muskelsvind. Og herregud - det er til at leve med sagde han, med sin svage stemme.

Sådan var den Evald Krog, jeg oplevede. Det gjorde det også nemmere at forstå hans utrolige historie, da han først begyndte at fortælle. Han ville ikke blive mere end syv år gammel, havde lægerne sagt til hans mor og far, men som Evald siger i dag: De læger er døde for længe siden.

Annonce

Oprør og damebesøg

Evald fik til gengæld 76 år. Vi snakkede lidt om døden den dag, men ikke meget. Det var ikke noget, han tænkte meget over, sagde han. Faktisk vidste han ikke, om han overhovedet kunne dø mere, når nu han havde mekanisk hjælp både til at trække vejet og til at få næring.

- Jeg kan jo ikke dø af mangel på ilt og heller ikke mangel på mad, sagde han.

Evald var drevet af en lyst og en fantasi. Han kunne forestille sig noget andet, end det, der var livet for en handikappet, da han blev født. Han kunne forestille sig, at det var ham, der klatrede i træer, når kammeraterne gjorde det, mens han måtte blive på jorden.

Og han klatrede ud af den ro og regelmæssighed, han var tiltænkt på det ungdomsplejehjem, han skulle bo på, da han startede på jurastudiet i Aarhus. Han fik damebesøg, selv om låsen sad udvendigt på dørene. Han brød ud, og flyttede i kollektiv sammen med andre handkappede. Han skabte den handikaphjælperordning, som sikrede ham og ligesindede et liv, de selv kunne styre. En ordning, som bredte sig fra Aarhus til resten af landet.

Kort om Krog

Evalg Krog grundlagde i 1971 Muskelsvindfonden i protest over, at samfundet ikke gjorde mere for mennesker med hans handicap.

Han var manden bag Grøn Koncert, som stadig hvert år afholdes landet over.

Han trak sig som formand i 2016 og fik samme år konstateret Alzheimers.

Evalg Krog døde tirsdag morgen i sit hjem i Ajstrup nær Aarhus. Han efterlader sig en datter og flere børnebørn.

Jura kunne han ikke nå, for der var så meget andet, der skulle kæmpes for i 19970'erne. Sideløbende med kvindebevægelse, ungdomsoprør og alle mulige andre bevægelser, kom Evald til at tegne handikapoprøret. Handikappede skulle have muligheden for at bestemme i deres eget liv.

Evald Krog var aktiv i Vanføreforening, som det hed dengang. Det var for støvet til ham, så han brød ud og startede Muskelsvindfonden for muskelsvindlere, som han konsekvent kalder den patientgruppe, han tilhørte. Og så skete der noget.

Annonce

Det skal kildre

Muskelsvindfonden var ikke bare god til at kæmpe for rettigheder og selvbestemmelse, men også til at tjene penge. Sommerturneen Grøn Koncert blev en stor succes, og er det stadig. Det viste også, at Evald Krog var en dygtig forretningsmand.


Jeg ved jo godt, at jeg ikke slipper forbi. En skønne dag skal jeg vel også dø, men det bliver ikke med min hjælp.

Evald Krog


Men han byggede ikke bare begivenheder og et feriecenter. Han byggede noget  inde i hovederne på mange handikappede danskere. En selvbevidsthed, en styrke og et mod til at bestemme over eget liv, selv om man ikke har fået de bedste betingelser.

Evald Krog vidste godt, at han skulle dø, selv om han hellere lavede jokes om det:

- Jeg ved jo godt, at jeg ikke slipper forbi. En skønne dag skal jeg vel også dø, men det bliver ikke med min hjælp, sagde han der på Musholm for fem år siden.

I denne uge kom dagen så. Evald er her ikke mere, men verden er ikke den samme, som da han kom ind i det for 76 år siden.

Han har blandt andet efterladt en svævebane til kørestolsbrugere, og hvorfor er det nu, de skulle flyve gennem luften?

- Kørestolsbrugere vil selvfølgelig flyve af samme grund som andre. De vil også mærke suset, når det kildrer i maven, siger Evald Krog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Efter fund af britisk mutation: Hel landsby forbereder sig på test

Kolding

Budgetaftale sikrer 46,4 millioner kroner til kæmpe vejanlæg ved Tankedalsvej

Annonce