Annonce
Navne

Eventyreren ville vinde publikum tilbage

Rane Willerslev, museumsdirektør på Nationalmuseet, ser jobbet som den mest betydningsfulde opgave, han har haft i sit liv. Efter fire år i jobbet har han stadig store planer. Men meget er også lykkedes, mener han. Den 5. juni fylder han 50 år. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rane Willerslev skulle nytænke Nationalmuseet i en svær tid med besparelser. Det har givet kritik fra egne rækker. Lørdag den 5. juni fylder han 50 år.

Da Rane Willerslev for fire år siden tiltrådte som museumsdirektør på Nationalmuseet, kom han ind ad døren med en mission og en legelyst til at skabe forandring på museet.

Underholdning og læring skulle gå hånd i hånd. Og danskerne skulle have lyst til at besøge museet. Gerne i hobetal. Forandringen skabte han blandt andet med en kedsomhedsknap, der skulle sparke liv i udstillingerne, og ved at lade designeren Jim Lyngvild lægge makeup på vikingerne. Ligesom Rane Willerslev brugte sig selv som omdrejningspunkt i udsendelsen "Ranes Museum".

Der er stort set ingen grænser for, hvordan Willerslev eksperimenterer med formidlingen af forskning og det klassiske museumsbesøg.

Annonce

Lørdag den 5. juni fylder han 50 år.

Rane Willerslev blev udnævnt til museumsdirektør på Nationalmuseet i 2017. Det var i en tid, da besparelser ramte museet, og det tvang den nyudnævnte museumsdirektør til at tænke nyt inden for de økonomiske rammer. I 2018 fulgte derfor en historisk stor fyringsrunde på museet, hvor 34 ansatte blev afskediget.

Der er "sket utrolig meget på utrolig kort tid", lyder det fra Willerslev. Derfor kommer det heller ikke bag på ham, at nogle medarbejdere er utilfredse.

Forståelig kritik

En arbejdspladsundersøgelse fra 2020, som er kommet til Ekstra Bladets kendskab, viser, at det kun er lidt over en tredjedel af museets centrale medarbejdere i afdelingen FSB - forskning, samling og bevaring - der har tillid til direktionens ledelse.

Den kritik tager han til sig.

- Museet har været igennem meget store omstruktureringer, som var nødvendige. Det er en stor omstilling, så det er forståeligt, at det både giver bekymringer og møder skepsis og kritik. Men jeg tager det meget seriøst, lytter til det og er opmærksom på det, siger han

Samlet set er der dog tillid til direktionen. 60 procent af museets ansatte svarer i undersøgelsen, der blev lavet for halvandet år siden, at de har tillid til direktionen.

Oprindeligt er Rane Willerslev uddannet antropolog og har været ansat som professor ved Aarhus Universitet. Han har også udgivet flere bøger.

Før tiden på Nationalmuseet var han direktør for Kulturhistorisk Museum på Universitetet i Oslo fra 2011-2013, og fra 2008-2011 var han chef for de Etnografiske Samlinger på Moesgaard Museum.

Rane Willerslevs tvillingebror er den verdenskendte dna-forsker Eske Willerslev. De to rejste sammen i Sibirien i 1990'erne, hvilket skærpede Rane Willerslevs interesse for eventyr og ekspeditioner. Den længste ekspedition varede i 12 måneder i det nordøstlige Sibiren. Her boede han med de indfødte folk jukagirerne.

- Jeg var meget fascineret af det med at overleve i naturen og deres måde at se verden på. Der fik man virkelig udfordret sit verdensbillede ved at bo med dem i så lang tid, fortæller han.

Det var flere besøg på Nationalmuseet med sin mormor som barn og en ødegård i Sverige, hvor han øvede overlevelsesteknikker, der drog Rane Willerslev mod det felt, der er blevet hans karrierevej.

Privat bor Rane Willerslev med sin kæreste og deres fælles barn. Han har desuden to børn fra et tidligere forhold.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Oceanliner i miniformat har sejlet 60 år mellem Esbjerg og Fanø: Nu sendes den lille motorfærge Sønderho på førtidspension

Annonce